top of page

Viktigt om blindtarmsinflammation och brusten blindtarm

Blindtarmsinflammation innebär att ett litet bihang till blindtarmen har blivit inflammerat. Det kan leda till brusten blindtarm och i sin tur till allvarlig bukhinneinflammation, så om man misstänker att man drabbats behöver man snabbt söka vård för behandling.

Viktigt om blindtarmsinflammation och brusten blindtarm

Snabbversion

 

Symtom

Kraftig smärta runt naveln som rör sig mot magens nedre högra del, tilltagande smärta, illamående, kräkningar/diarré, feber


Behandling

Vanligtvis operation

Symtom & orsak

Blindtarmsinflammation (appendicit) innebär att det har uppstått en inflammation i det lilla bihang som sitter på blindtarmen, den första delen av tjocktarmen. Det kan ha kommit något i vägen för öppningen till det lilla bihanget, vilket orsakar en infektion. Man vet dock inte alltid vad det är som gör att någon får blindtarmsinflammation. 


Vanliga symtom på blindtarmsinflammation inkluderar: 

  • Smärta i magens nedre högra del

  • Smärta och ömhet runt naveln, eller smärta som börjar vid naveln och sedan rör sig mot magens nedre högra del

  • Ökad smärta

  • Magen kan kännas öm och spänd

  • Illamående, sjukdomskänsla, dålig aptit, ibland kräkningar

  • Ibland får man feber efter något dygn


Blindtarmsinflammation är vanligast i åldrarna 10-25 år, men det kan ske när som helst i livet. Det är ovanligt med blindtarmsinflammation hos små barn. När det uppstår kan symtomen dock vara diffusa och svåra att uppfatta. Här kan du läsa mer om blindtarmsinflammation hos barn.


Brusten blindtarm

Vid en svår inflammation kan det lilla bihanget till blindtarmen gå sönder. Då talar man om brusten blindtarm. 


  • Hos vuxna kan det ta ungefär tre dagar innan besvären leder till brusten blindtarm

  • Hos små barn kan det gå fort, så lite som 12 timmar


Brusten blindtarm kan leda till bukhinneinflammation som snabbt kan bli allvarlig. Då behöver man omedelbart opereras. Vanliga symtom på brusten blindtarm inkluderar: 


  • Kraftig smärta i magen

  • Feber över 39 grader

  • Man har svårt att gå och slappna av

  • Man kan ha svårt att bajsa eller få diarré



Pssst! Bor du i Malmö?

För dig som bor i Malmö finns vår vård nära till hands om du blir sjuk. Låt Läka & Knodd Vårdcentral ta helhetsansvaret för din hälsa.



Behandling


Blindtarmsinflammation behöver ofta behandlas genom att det lilla bihanget till blindtarmen opereras bort. Blindtarmsoperation brukar ske relativt omgående, inom några timmar. 


Det är också möjligt att blindtarmsinflammation självläker, utan operation. På grund av de risker som medföljer en operation kan sjukvårdspersonal ibland avvakta med operation vid mildare fall. 


Vid brusten blindtarm behöver operationen ske omedelbart för att förhindra vidare komplikationer. Ofta får man också antibiotikabehandling i samband med operationen. 


 

När behöver man söka vård?

Sök omedelbart vård: 

  • Om du tror att du eller ditt barn har blindtarmsinflammation

  • Om du har starka magsmärtor som du inte vet vad de beror på 


Om symtomen kommer snabbt och du eller ditt barn mår mycket dåligt, ring 112. 


 

Vanliga frågor om blindtarmsinflammation


Hur länge kan man gå med blindtarmsinflammation?

Risken med blindtarmsinflammation är att det kan leda till brusten blindtarm och sedan bukhinneinflammation. För vuxna kan detta ta uppemot tre dagar, för barn kan det ske på 12 timmar. Det är möjligt om man har en mildare blindtarmsinflammation att den läker av sig själv, men man bör alltid uppsöka vård så snart som möjligt om man misstänker blindtarmsinflammation. 


Varför får man blindtarmsinflammation?

Det är inte alltid man vet vad som orsakat en individuell blindtarmsinflammation. Det kan ha hamnat mat eller avföring i öppningen till det lilla bihang där inflammationen uppstår. Man kan också få blindtarmsinflammation av ett hårt slag i magen, men det är mycket ovanligt. 


Hur ont gör blindtarmsinflammation?

Smärta är en individuell upplevelse. Blindtarmsinflammation kan också göra olika ont. Många upplever kraftig smärta i samband med blindtarmsinflammation, men inte alla. 


Vilken sida sitter blindtarmen på?

Blindtarmen sitter på höger sida, sett från en själv. Ofta är det där man känner smärtan, eller att den vandrar från naveln åt höger, vid blindtarmsinflammation. 


Hur vet man om man har blindtarmsinflammation?

Det finns många olika orsaker som gör att man får ont i magen. Typiskt för blindtarmsinflammation är en smärta och ömhet som startar runt naveln för att sedan röra sig mot magens nedre högra del. Man kan också ha svårt att stå rakt och föredra att luta sig framåt. Om man misstänker att man har blindtarmsinflammation ska man dock omedelbart uppsöka sjukvård, eftersom det är svårt att själv avgöra. 

Granskad av:

Christina Walding, Specialistsjuksköterska

Karin Helander, Specialistsjuksköterska

Du kanske också är intresserad av

Viktigt att veta om diarré – orsak, medicin och bra mat

Viktigt att veta om diarré – orsak, medicin och bra mat

Magsår: symtom, orsak och behandling

Magsår: symtom, orsak och behandling
bottom of page