Viktigt att veta om ringorm och dess behandling
Ringorm är en svampinfektion som ger upphov till runda, ringformade utslag och klåda. Det smittar vanligtvis från husdjur men kan också smitta via människor. Det är ofarligt, men går inte över av sig själv utan kräver behandling med svampdödande medel.
Snabbversion
Symtom
Runda, röda utslag på huden som blir ringformade med tiden och klåda
Behandling
Receptfri eller receptbelagd salva; behandling med tabletter kan bli aktuellt
Symtom & orsak
Ringorm orsakas inte av en orm utan är en svampinfektion som orsakas av en trådsvamp. Sjukdomen smittar via hudkontakt och vanligast är att människor smittas av husdjur, såsom katter, hundar, marsvin, kaniner eller nötkreatur och grisar. Den kan dock även smitta från människa till människa genom nära kroppskontakt med någon som har ringorm.
Tiden mellan smitta och att symtom uppstår är ungefär fyra till tio dagar. Förloppet börjar med små, runda eller ovala utslag som kliar. Utslagen är ofta röda, även om detta kan vara svårt att se på mörkare hud.
Utslagen kan sitta överallt på kroppen, förutom händer och fötter, men är vanligast på:
Bröstet
Armarna
Benen
Ansiktet
I takt med att utslagen blir större börjar de klarna i mitten och antar sin karaktäristiska ringform, där kanten på ringen är lite upphöjd. Det är vanligt att det fjällar. Ringen kan vara ljusröd på ljus hud eller mer gråvit på mörk hud. Utslagen kan också flyta ihop till större områden.
Det är ovanligt att infektionen går över av sig själv.
Behöver du vård?
För dig som bor i eller nära Malmö är det smidigt att få vård på Läka & Knodd vårdcentral.
I hårbotten
Samma svamp som orsakar ringorm kan också sätta sig i hårbotten. Då kan man få kala fläckar eller fjällande utslag i håret. Sår eller kliande hårbotten kan också vara tecken på ringorm. Detta kallas då hårbottensvamp, eller tinea capitis och är vanligare bland barn än vuxna.
Barn kan också få ringorm. Här kan du läsa mer om ringorm hos barn och här kan du läsa om vanliga utslag hos barn från barnspecialisterna på Knodd.
Behandling
Behandling sker oftast genom receptfri, svampdödande salva som smörjs på de drabbade områdena morgon och kväll dagligen. Smörj även in läkemedlet någon eller några centimeter runt utslagen på frisk hud.
Fortsätt behandlingen till en vecka efter att symtomen har försvunnit. Total behandlingstid är vanligtvis fyra veckor.
Om receptfria läkemedel inte räcker för att behandla ringormen, eller om man har ringorm i hårbotten, kan det blir aktuellt med receptbelagd salva eller tabletter. Eftersom det är vanligast att människor smittas med ringorm från husdjur bör man även undersöka eventuella husdjur och ta kontakt med veterinär för behandling. Vanliga symtom hos husdjur inkluderar klåda och hårlösa fläckar.
När behöver man söka vård?
Kontakta en vårdcentral om:
Du tror att du har ringorm
Du tror att ditt barn har ringorm
Om ni är flera som bor i samma hushåll bör samtliga undersökas och behandlas samtidigt.
Andra utslag som kan vara lätta att förväxla med ringorm är bland annat eksem, psoriasis, och virussjukdomen medaljongsjuka. Det är därför viktigt att uppsöka vårdcentral för utredning och provtagning, så att rätt behandling kan sättas in.
Vanliga frågor om ringorm
Vad är ringorm?
Ringorm är en svampinfektion på huden som ger upphov till små, rödfärgade utslag som kliar. De börjar läka inifrån vilket ger upphov till den runda formen som ger infektionen dess namn. Ringorm smittas via hudkontakt och behöver behandlas med svampdödande medel.
Hur får man ringorm?
Man får ringorm via nära kroppskontakt med någon som har ringorm. Det vanligaste är dock att man smittas av husdjur. Man kan smitta andra även innan man själv uppvisar symtom.
Hur ser ringorm ut?
Utslagen från ringorm är små och runda eller ovala. Utslagen är röda och kliar ofta. Ibland fjällar de. Yttersta kanten på utslaget är ofta lite upphöjt och i takt med att det börjar läka inifrån mitten blir det som ringar på huden.
Granskad av:
Christina Walding, Specialistsjuksköterska
Berit Enqvist, Specialistsjuksköterska
Du kanske också är intresserad av
Viktigt att veta om bältros
Viktigt att veta om borrelia