Viktigt att veta om psoriasis
Psoriasis är en kronisk hudsjukdom som orsakar fjällande utslag över kroppen. Sjukdomen går inte att bota men behandling kan lindra besvären och minska symtomen.
Symtom
Utslag på huden med fjäll, rodnande hud under, ibland kliande
Egenvård
Smörja med mjukgörande kräm, följa hudvårdsråd
Behandling
Olika kombinationer av receptfria och receptbelagda mjukgörande krämer och salvor, ljusbehandling, bastubad, medicin
Symtom
Psoriasis är en kronisk hudsjukdom som ger utslag och som också innebär en låggradig inflammation i kroppen. Ibland kan även leder drabbas. Vanligast är att det uppstår innan man fyller 30 år men symtomen kan debutera senare.
Det finns olika sorters psoriasis. Gemensamt för dem är att man får någon sorts rött hudutslag. Oftast fjällar de. Tar man bort fjället rodnar huden och det blöder lätt. Det är vanligt att utslagen kliar och bildar ärr.
Några vanliga varianter inkluderar:
Plack-psoriasis är den vanligaste formen. Vid denna variant får man runda, röda fjällande utslag. De är några centimeter stora i sig men kan växa ihop till större områden och sitter var som helst på kroppen, vanligtvis på samma plats på båda sidor om kroppen.
Guttat psoriasis är vanligast när psoriasis uppstår hos unga i puberteten. Utslagen är centimeterstora och uppstår ofta snabbt efter en infektion, såsom halsfluss. Den här varianten går över.
Invers psoriasis sitter ofta i hudveck eller pannan och fjällar inte.
Nagelpsoriasis sitter på naglarna och orsakar runda fördjupningar i nageln. Nageln är ofta porös och det är vanligt att den lossnar i kanten.
Hårbottenpsoriasis orsakar tjocka fjäll med rodnande hud under fjällen över hela eller delar av hårbotten. De kan också växa strax utanför hårfästet och gå in i hörselgångar.
Det finns också en mycket ovanlig variant som heter Pustulosis palmoplantaris (PPP), och som orsakar varblåsor som torkar in och bildar en skorpa. Det finns starka samband mellan PPP och rökning. Traditionellt har PPP setts som en underart till psoriasis, men detta är numera debatterat.
Sjukdomen går inte över av sig själv, men olika personer har olika mycket besvär och utslag. Utslagen kommer ofta i skov, så att man har mer ibland. Besvären kan också påverka den psykiska hälsan och ens sociala liv. Psoriasis smittar inte.
Behöver du vård?
För dig som bor i Malmö finns Läka & Knodd vårdcentral nära till hands om du blir sjuk.
Orsak
Det är inte helt klarlagt vad som orsakar psoriasis. Det krävs en kombination av genetisk/ärftlig sårbarhet och någon utlösande faktor, men det är inte alltid tydligt vad som utlöser den inflammatoriska responsen i kroppen.
Triggande faktorer kan inkludera:
Infektion i kroppen
Psykisk stress
Rökning
Sol
Vissa läkemedel
Trauma
Alkohol
Dessa faktorer kan också förvärra symtomen när sjukdomen väl är utlöst.
Om en förälder har psoriasis har barnet 30% chans att utveckla sjukdomen. Siffran stiger till 60% om båda föräldrarna har psoriasis.
Psoriasis har också hög samsjuklighet med en del livsstilssjukdomar, såsom diabetes typ 2, högt blodtryck, depression, och övervikt/fetma. Därför kan man behöva göra livsstilsförändringar eller gå på regelbundna kontroller av dessa sjukdomar om man har svår psoriasis.
Behandling
Psoriasis kan inte botas, utan behandlingen går ut på att ta hand om huden och minska symtomen. Ofta handlar det om att hålla huden ren från fjäll och mjuk genom att smörja med olika sorters krämer.
Vid lindriga besvär kan det räcka att tvätta utslagen och smörja med mjukgörande salva, gärna innehållande karbamid eller propylenglykol som båda verkar avfjällande. Man kan också använda kräm som innehåller salicylsyra men det ska inte användas på en stor yta (mer än 20% av kroppen).
Man kan också få receptbelagda krämer. Det är vanligt att man behöver variera behandlingen för att behålla effekt, så tala helst med din läkare eller hudläkare för att få ett “hudvårdsprogram” som passar just dina besvär.
Annan behandling som kan hjälpa inkluderar:
Ljusterapi
Att bada bastu
Att bada i saltvatten
Att vistas i solljus
Medicinering vid svårare besvär
Om man mår psykiskt dåligt av besvären kan man också få hjälp och stöd med sitt mående.
När behöver man söka vård?
Sök vård på vårdcentral om:
Du tror att du har psoriasis
Du har återkommande besvär med klåda, sveda, eller rodnad i huden
Du har utslag som sprider sig eller ser annorlunda ut än du är van
Vanliga frågor om psoriasis
Vad är psoriasis?
Psoriasis är en kronisk hudsjukdom som orsakar fjällande utslag över kroppen. Det finns olika varianter. Sjukdomen går inte att bota men behandling lindrar symtom.
Varför får man psoriasis?
Det finns ärftliga faktorer som gör att man blir sårbar för att utveckla psoriasis. Sedan krävs någon utlösande faktor. Det kan vara en inflammation eller sjukdom som halsfluss, psykisk stress eller livskris, alkohol- eller tobaksbruk, vissa läkemedel, eller andra faktorer.
Hur ser psoriasis ut?
Psoriasis kan se lite olika ut beroende på vilken variant man har. Ofta är de väl avgränsade utslag med fjäll. Mindre utslag kan växa ihop till större områden. Om man avlägsnar fjällen är huden ofta rodnad under och kan ha lätt för att börja blöda. Det är vanligt att man har symmetriska utslag, det vill säga att de uppstår på samma plats på båda sidor kroppen. Man kan också ha psoriasis i hårbotten och i naglarna.
Granskad av:
Christina Walding, Specialistsjuksköterska
Berit Enqvist, Specialistsjuksköterska
Du kanske också är intresserad av
Viktigt att veta om afte – blåsor eller små sår i munnen
Viktigt att veta om ringorm och dess behandling