top of page

Viktigt att veta om munsår (herpes)

Ungefär 80% av befolkningen bär på herpesviruset som orsakar munsår. Ungefär en tredjedel av dessa får återkommande infektioner. Munsår går över av sig själv, men behandling kan påskynda läkningen och minska besvären.

Viktigt att veta om munsår (herpes)

Symtom

Stickande, kliande känsla med vätskefyllda blåsor på läppen eller runt munnen som sedan torkar in till sårskorpor


Egenvård

Hålla såren rena och torra, receptfria salvor och munsårsplåster, undvika smink


Behandling

Salva stryks på såren så snart som möjligt; receptbelagda tabletter finns också vid kraftiga besvär eller för patienter med nedsatt immunförsvar

Symtom & orsak

Oral herpes, oftare kallat munsår, är en vanlig infektion som orsakas av herpes simplex-viruset, ett virus som upp till 80% av befolkningen bär på. Det smittar främst via kyssar, genom att slemhinnor eller hud kommer i kontakt i direktkontakt med munsår hos någon annan. 


Den första gången man får infektionen kan man antingen få inga symtom alls eller fler symtom än vid senare infektioner. Det är vanligt att man först smittas som barn och att man då får feber, vätskefyllda blåsor inne i munnen och sår på läpparna, svårt att äta, allmän sjukdomskänsla. 


Efter det första utbrottet ligger viruset kvar i kroppen hela livet. För ungefär en tredjedel av de smittade leder det till återkommande munsår. Återkommande infektioner brukar vara lindrigare, och brukar dessutom uppstå mer sällan ju äldre man blir. 


Det är särskilt vanligt att munsår uppstår igen på grund av vissa utlösande faktorer, exempelvis:

  • Stress

  • UV-strålning (solljus)

  • Menstruation

  • Förkylning eller annan infektion som påfrestar immunförsvaret


Återkommande munsår börjar ofta som en liten smärta eller irritation på läppen eller huden kring munnen. Det kan pirra eller kännas som att det pulserar, innan något syns. Andra symtom inkluderar:

  • Vätskefyllda blåsor på läppar eller huden runt munnen, ofta i ett kluster

  • Att huden är öm eller gör ont och blir röd

  • Att det kliar och sticks

  • Att huden blir svullen


Efter några dagar torkar blåsorna och blir till sårskorpor. Dessa smittar mindre. Munsår går över av sig själv på ungefär en vecka. 


Herpes i ögat

Samma virus som orsakar munsår, herpes simplex, kan orsaka en infektion i ögat, då oftast enbart i ena ögat. Om det inte behandlas kan det skada hornhinnan och leda till svårare problem. Därför bör man alltid uppsöka fysisk vård så snabbt som möjligt om man får ont i ett öga, det blir rött och irriterat, det känns som att det skaver i ögat och tårar sig mycket, eller att synen blir grumlig. 



Behöver du vård?

För dig som bor i Malmö finns Läka & Knodd vårdcentral nära till hands om du blir sjuk.


Behandling

Det går inte att bota herpes så att viruset försvinner ut ur kroppen. Däremot går det att lindra symtom. Först och främst är det viktigt att hålla blåsorna och såren rena och torra. Undvik att peta på dem, då försämras läkningen. 


Det finns receptfria salvor och munsårsplåster som kan lindra besvären och påskynda läkningen. Det finns också receptbelagda tabletter som kan bli aktuella för individer med svåra återkommande besvär. I båda fallen gäller det att påbörja behandling så tidigt som möjligt under infektionens förlopp för bäst effekt, gärna så fort man känner att det börjar pirra i huden. 


 

När behöver man söka vård?

Sök vård om: 

  • Du eller ditt barn har stora besvär från munsår och herpessymtom

  • Du är gravid och får munsår för första gången

  • Munsåren blir infekterade med var

  • Munsåren inte har läkt efter 2-3 veckor

  • Det gäller ett spädbarn under 6 veckor

  • Det gör ont i ena ögat, som blir rött och tåras


Nyfödda barn som drabbas av herpes simplexvirus kan få allvarliga besvär. Om du är gravid och får munsår för första gången bör du alltså söka vård så att det kan sättas in åtgärder som skyddar ditt barn.


 

Vanliga frågor om munsår


Är munsår alltid herpes?

Nej. Man kan ha sår runt munnen av andra anledningar. Det är till exempel vanligt med sprickor, särskilt i mungiporna, om man är torr i munnen. Då bildas inte vätskefyllda blåsor och det brukar inte sticka och klia på samma sätt som det gör med munsår. Man kan också ha någon sorts utslag, som perioral dermatit, eller små ofarliga sår i munnen som kallas afte.


Hur får man herpes?

För att herpesviruset ska smitta krävs det direktkontakt mellan vätskan i munsåret/blåsorna och en annan persons hud eller slemhinnor. Det är därför vanligast att det överförs när man pussar eller kysser varandra. Herpesviruset kan också smitta via oralsex och utvecklas till herpes i underlivet. 


Vad är herpes zoster?

Herpes zoster låter som att det har med munherpes att göra, men det är det medicinska namnet för bältros. Bältros - och vattkoppor - orsakas av viruset varicella zoster, som också tillhör gruppen herpesvirus. Gemensamt för herpesvirus är att de ligger kvar i kroppen efter den första infektionen och sedan kan återaktiveras till nya utbrott. 

Granskad av:

Christina Walding, Specialistsjuksköterska

Berit Enqvist, Specialistsjuksköterska

Du kanske också är intresserad av

Viktigt att veta om herpes i underlivet (genital herpes)

Viktigt att veta om herpes i underlivet (genital herpes)

Viktigt att veta om psoriasis

Viktigt att veta om psoriasis
bottom of page