top of page

Viktigt att veta om hemorrojder

Hemorrojder är vanligt och innebär att det blivit en utbuktning inne i ändtarmen eller precis vid ändtarmsöppningen. Besvären går att lindra med receptfria salvor och läkemedel, och om besvären inte går över finns andra behandlingsalternativ.

Viktigt att veta om hemorrojder

Symtom

Lätt blödning vid toalettbesök, sveda eller klåda runt ändtarmsöppningen, utbuktningar utanför ändtarmsöppningen, svårigheter att tömma tarmen


Egenvård

Undvika förstoppning; receptfri salva eller stolpiller


Behandling

Receptfria och receptbelagda läkemedel, injektion, ligatur (behandling med gummiband), operation

Symtom & orsak

Hemorrojder är utbuktningar i ändtarmen, som kan uppstå inne i ändtarmen eller utanför ändtarmsöppningen. Vävnaden i ändtarmen förstoras och glider ner och utbuktningarna som uppstår innehåller bindväv och blodkärl. Inne i tarmen täcks de av slemhinnor och utanför ändtarmsöppningen täcks de av hud. Yttre hemorrojder kallas också för hudflikar. 


Hemorrojder kan orsakas av levnadsvanor. Det är vanligt att få hemorrojder i samband med: 

  • Graviditet

  • Övervikt 

  • Stillasittande eller att stå länge


Besvären kan också bli värre om man är förstoppad. Detta beror på att man krystar mer vid toalettbesök, och det ökade trycket i blodkärlen hänger ihop med bildandet av hemorrojder. 


Vanliga symtom på att man har hemorrojder inkluderar: 

  • Att det kommer ljusrött blod från ändtarmen vid toalettbesök, som inte är blandat med bajset

  • Att det kliar och svider rund ändtarmsöppningen

  • Att det gör ont när man bajsar eller känns som att man inte helt tömmer tarmen

  • Att man känner något som buktar ut runt ändtarmsöppningen

  • Att det läcker gaser, slem, eller bajs ur ändtarmsöppningen


Det är vanligt med hemorrojder – upp till 25% av individer över 50 år har eller har haft det någon gång. Det är vanligare hos män. Hemorrojder är inte ett tecken på att man har cancer, men det finns allvarliga sjukdomar som ger liknande symtom som hemorrojder, främst blod i avföringen, och därför bör man alltid uppsöka vård för en ordentlig utredning. 


Ibland försvinner hemorrojder av sig själv. Hemorrojder som uppstår i samband med ökat tryck under graviditeten brukar gå över någon månad efter förlossningen. Annars finns behandlingar som gör att besvären lindras eller som helt tar bort hemorrojderna. 


Det är ovanligt med hemorrojder bland barn men kan uppstå hos barn som har långvarig förstoppning. Här kan du läsa mer om hemorrojder hos barn.



Behöver du vård?

För dig som bor i Malmö finns Läka & Knodd vårdcentral nära till hands om du blir sjuk.



Behandling

Det finns flera olika sätt att lindra besvären eller att förminska eller helt ta bort hemorrojder. För milda besvär som endast ger upphov till någon liten blödning på toapappret ibland behövs oftast ingen behandling. 


De inre hemorrojderna ger ofta upphov till symtom som mer klåda och blödningar, medan de yttre hemorrojderna kan kännas mer besvärande och göra att man har svårt med rengöring. 


  • För de allra flesta räcker det med receptfria läkemedel, antingen som salva eller stolpiller. Medicinen dämpar inflammationen eller gör så att det kliar mindre. 

  • Det finns också receptbelagda mediciner som kan sprutas in i vävnaden och få hemorrojderna att dra ihop sig. 

  • Det går att ta bort hemorrojder med hjälp av ett gummiband som spänns runt hemorrojden och gör att den lossnar på ett par dagar. Detta kallas ligatur.  

  • Det går också att operera bort hemorrojder. Detta används oftast endast som sista behandlingsalternativ vid svåra, återkommande besvär som inte har svarat på övrig behandling. 


Motverka förstoppning vid hemorrojder

Hemorrojder är särskilt vanliga bland befolkningar i industriländer, troligtvis delvis på grund av att kosten här är mer fiberfattig och inte håller igång tarmfunktionen. Stillasittande arbeten bidrar också. 


Att vara förstoppad och behöva krysta mycket vid toalettbesök förvärrar ofta besvären från hemorrojder. Därför är det bra att själv göra så mycket som möjligt för att undvika förstoppning: 


  • Drick mycket vatten

  • Ät fiberrik kost, såsom grönsaker, fullkornsprodukter, rotfrukter, och frukt

  • Ät frukt som kan hjälpa vid förstoppning, såsom katrinplommon, aprikos, päron och kiwi

  • Inkludera 1-2 msk hela linfrön per dag i kosten

  • Ät mindre fiberfattig/stoppande mat, såsom vitt bröd, pasta och ris 

  • Var fysiskt aktiv

  • Kontrollera om några läkemedel du tar kan ha förstoppning som biverkning


 

När behöver man söka vård?

Blod i avföringen kan ha andra orsaker än hemorrojder. Därför är det bra att uppsöka vård om man misstänker att man har hemorrojder men inte är säker, eller för att få hjälp med behandling. Kontakta din vårdcentral även om du har haft hemorrojder förut. 


Sök vård om: 

  • Du misstänker att du har hemorrojder

  • Du blöder lätt vid toalettbesök utan att du vet varför


Sök akut vård om: 

  • Du blöder kraftigt vid toalettbesök

  • Du har mycket ont i mage eller tarm


 

Vanliga frågor om hemorrojder


Kan man ta bort yttre hemorrojder själv?

Du kan inte regelrätt ta bort yttre hemorrojder själv, det behöver göras inom sjukvården. Däremot kan du ofta minska besvären och ibland förminska hemorrojderna själv, särskilt om de är mindre. Tvätta hemorrojderna försiktigt med vatten, gärna flera gånger per dag och efter toalettbesök. Du kan också försöka att trycka tillbaka dem in i ändtarmsöppningen. Använd receptfri salva som lindrar besvären och undvik förstoppning, så hjälper det också. 


Hur ser hemorrojder ut?

Inre hemorrojder syns inte. Yttre hemorrojder ser ut som en liten knöl eller hudflik och kan kännas som en utbuktning. De yttre hemorrojderna är täckta av hud. 


Hemorrojder eller analfissur?

Det finns många olika tillstånd som kan ge liknande symtom som hemorrojder. Analfissur är ett vanligt tillstånd som innebär att det uppstått en hudspricka vid analöppningen. Precis som vid hemorrojder kan det orsaka en liten blödning i samband med toalettbesök, att det svider och gör ont när man bajsar. Det är viktigt att hålla rent runt ändtarmen och undvika förstoppning för att låta sprickan läka. Eftersom det finns olika sjukdomar, bland annat cancer, som ger liknande symtom är det viktigt att söka vård för en utredning om du exempelvis upptäcker blod när du torkar dig eller får ont när du bajsar. 

Granskad av:


Christina Walding, Specialistsjuksköterska

Berit Enqvist, Specialistsjuksköterska

Du kanske också är intresserad av

Magkatarr: symtom, behandling och egenvård

Magkatarr: symtom, behandling och egenvård

Viktigt att veta om diarré – orsak, medicin och bra mat

Viktigt att veta om diarré – orsak, medicin och bra mat
bottom of page