Viktigt att veta om gikt (portvinstå)
Gikt är en besvärande ledinflammation som oftast uppstår i stortån och även kallas “portvinstå”. Inflammationen uppstår snabbt men kan behandlas med läkemedel, och upprepade inflammationer kan förebyggas med läkemedel och kost.
Snabbversion
Symtom
En led, ofta stortån, blir plötsligt öm, röd och svullen; kan även inkludera feber och att man känner sig sjuk och frusen
Egenvård
Förebyggande livsstilsförändringar kan inkludera ändrad kost
Behandling
Antiinflammatoriska läkemedel, förebyggande läkemedel,
Symtom & orsak
Gikt innebär en inflammation i en led. Det vanligaste är att det är stortåns grundled som blivit inflammerad, men det kan också uppstå i andra leder. Gikt börjar med en snabbt påkommen inflammation, som ofta blir kraftig och gör mycket ont. Vanligast är att det börjar på natten.
Typiska symtom för gikt inkluderar:
Att leden snabbt blir öm, röd och svullen
Att smärtan ökar under flera timmar
Att leden blir mycket känslig
Feber
Allmän känsla av att vara sjuk och att man är frusen
Efter några dagar kan huden över leden fjälla
Eftersom gikt oftast uppstår i tån och gör den röd och svullen – och förr främst troddes drabba välbemedlade människor som kunde äta fet mat och dricka mycket alkohol – kallas det också för portvinstå.
Orsaken bakom gikt är att det finns för mycket urinsyra i leden och att den bildar små kristaller. Dessa irriterar och inflammerar leden.
Bakomliggande faktorer som kan öka risken för gikt:
Ålder
Att vara man
Övervikt
Genetiska anlag
Alkoholintag
Andra sjukdomar/läkemedel
Besvär med gikt och bor i Malmö?
Regelbunden vård från en fast läkarkontakt kan ge en friskare vardag om du har återkommande besvär. Lista dig hos Läka & Knodd Vårdcentral i centrala Malmö så får du råd och vård både nu och framöver.
Behandling
Behandling mot gikt ser olika ut beroende på hur ofta man får det och vad som kan tänkas ligga bakom.
Om man har enstaka gikt-besvär kan man få läkemedel som dämpar inflammationen. Det finns också läkemedel som minskar mängden urinsyra i blodet.
Om man har återkommande besvär kan man också få läkemedel som minskar mängden urinsyra i blodet och förebygger nya attacker.
Förebyggande/egenvård
Livsstilsförändringar kan också minska risken för återkommande besvär med gikt. Om man är överviktig kan det vara bra att gå ner i vikt. Man bör också undvika att dricka alkohol, samt alkoholfri öl som innehåller ämnen som bildar mer urinsyra i blodet. Att dricka mycket vatten kan också hjälpa njurarna att spola ut urinsyra ur kroppen.
Kostråd för att förebygga gikt
Utöver att undvika alkohol och dricka vatten finns det en del kost man bör undvika för att minska risken för gikt. Det inkluderar mat som innehåller ämnen som ökar mängden urinsyra i blodet.
Man kan bland annat försöka undvika att äta:
Inälvsmat
Svamp
Fet fisk
Kött
Skaldjur
Dryck med fruktos
När behöver man söka vård?
Sök vård om du:
Tror att du har gikt
Sök omedelbar vård om du:
Har kraftiga besvär
Det är första gången du får besvären och du är osäker på om det är gikt
Vanliga frågor om gikt
Varför får man gikt?
Det finns olika anledningar som ligger bakom att man får gikt. Genetik, ålder och kön spelar roll. Man kan också ha ökad risk för gikt om man har övervikt, dricker mycket alkohol, eller har andra bakomliggande sjukdomar eller tar vissa läkemedel.
Vad är gikt?
Gikt är en ledinflammation som oftast drabbar stortån. Symtom inkluderar en hastigt påkommen smärta i leden, som blir känslig, öm och svullen. Man kan också få feber. Ledinflammationen uppstår när det är för mycket urinsyra i blodet som börjar skapa små kristaller som irriterar leden. Gikt kallas också portvinstå.
Granskad av:
Christina Walding, Specialistsjuksköterska
Berit Enqvist, Specialistsjuksköterska
Du kanske också är intresserad av
Viktigt att veta om sepsis (blodförgiftning)
Viktigt att veta om bältros