top of page

Viktigt att veta om fotsvamp: från symtom till behandling

Fotsvamp är vanligt bland unga vuxna och vuxna men mindre bland barn. Det orsakar fjällande, rodnande hud mellan tårna och på foten, men kan i de flesta fall behandlas hemma med receptfria läkemedel. Här är det viktigaste du behöver veta.

Viktigt att veta om fotsvamp: från symtom till behandling

Snabbversion

 

Symtom

Rodnande fjällande hud på foten (oftast mellan tårna), klåda, sprickor i huden, i vissa fall blåsor eller sår


Egenvård

Håll fötter torra och rena, byt strumpor varje dag och tvätta strumpor i 60 grader


Behandling

Receptfritt svampmedel; hydrokortison vid behov mot klåda

Symtom & orsak

Fotsvamp är en hudinfektion som orsakas av trådsvampar. Vanligtvis får man endast milda besvär som är lättbehandlade. Det är ovanligt med fotsvamp bland barn under 10 år. 


Typiska symtom på fotsvamp: 

  • Huden rodnar eller fjällar

  • Sprickor i huden

  • Huden kliar eller svider

  • I svårare fall kan det uppstå blåsor eller vätskande sår


Fotsvamp smittar mellan människor via fuktiga ytor där man går barfota, vanligtvis i omklädningsrum, motionsanläggningar eller simhallar.. Risken för fotsvamp ökar också om man går i trånga skor eller är fuktig om fötterna, vilket gör huden mer mottaglig för svampangrepp


Det vanligaste är att fotsvampen först uppstår mellan två tår. Allra vanligast är att det syns mellan lilltån och tån intill. Fotsvampen kan dock sprida sig till andra tår, till fotsulan och runt hälen. Det är inte helt ovanligt att det uppstår nagelsvamp i tånageln, vilket gör den missfärgad och skör.


Kronisk fotsvamp

En del personer får kronisk fotsvamp. Sådana besvär uppstår långsamt, över flera år, och börjar vanligtvis mellan tårna för att sedan sprida sig över hela fotsulan, vanligtvis på båda fötterna. Ofta syns en tydlig gräns mellan frisk och angripen hud. 


Vid kronisk fotsvamp blir huden torr och angreppet kan likna eksem, med en nästan mjölig fjällning. Huden kan också klia. Kronisk fotsvamp kan vara svårbehandlad och kan återkomma efter avslutad behandling. Oftast krävs att man uppsöker sjukvård för att få hjälp med behandling.   


 

Behandling

För de flesta räcker det med behandling hemma genom att använda receptfria läkemedel. Dessa läkemedel går att få som kräm, gel, eller lösning och ska användas på olika sätt. Följ anvisningarna på förpackningen. 


  • Hydrokortison kan också smörjas på huden för att lindra klåda

  • Ett särskilt puder mot svamp kan vara användbart om man lätt blir fuktig om fötterna

  • Svamp på tånaglarna behöver sällan behandlas, men det finns receptfritt läkemedel som man penslar på nageln

Var också noga med att hålla fötterna torra och rena. Om du motionerar eller har mycket fotsvett kan det vara bra att byta strumpor ofta. Tvätta strumporna i minst 60 grader så dör fotsvampen. Undvik trånga skor. 


 

När behöver man söka vård?

I de flesta fall behöver du inte söka vård, utan det receptfria svampmedlet botar besvären. 


Sök vård om: 

  • Du har använd svampmedel i några veckor utan att märka någon förbättring

  • Du har ett barn under 10 år med fotsvamp

  • Du har diabetes och får fotsvamp


 

Vanliga frågor om fotsvamp


Hur ser fotsvamp ut?

Ofta börjar det mellan två tår, med fjällande, rodnande hud. Huden kan klia eller svida och utslagen kan sprida sig över foten. Det kan även sitta under fotsulan eller runt hälen och sprida sig till tånaglar. I vissa fall kan man se vätskande sår eller blåsor, men det är mindre vanligt. 


Hur får man fotsvamp?

Fotsvamp smittar via varma, fuktiga ytor där folk går barfota. Vanligt är exempelvis att man får det från en simhall eller annan motionsanläggning. Att ha fuktiga fötter på grund av svett eller trånga skor ökar risken att drabbas. 


Hur blir man av med fotsvamp?

Det enklaste sättet att bli av med fotsvamp är att använda receptfritt läkemedel mot svamp. Det finns som kräm, gel, eller lösning som appliceras på huden en eller flera gånger. Följ anvisningarna på förpackningen noga. Se också till att hålla fötterna torra och rena, byt strumpor dagligen och tvätta dem i minst 60 grader. 


Vad är fotsvamp?

Fotsvamp är ett angrepp på huden av så kallade trådsvampar. Det finns olika sorters trådsvamp som kan ge lite olika symtom, men främst blir det som ett fjällande, rodnande utslag mellan tårna och under foten. Fotsvamp kan smitta mellan människor och kan behandlas med receptfria läkemedel. 

Granskad av:

Berit Enqvist, Specialistsjuksköterska

Christina Walding, Specialistsjuksköterska

Du kanske också är intresserad av

Viktigt att veta om bältros

Viktigt att veta om bältros

Viktigt att veta om ögoninflammation (hos vuxna)

Viktigt att veta om ögoninflammation (hos vuxna)
bottom of page