Viktigt att veta om diarré – orsak, medicin och bra mat
Diarré, eller att vara lös i magen, är ett vanligt besvär som kan ha många orsaker. Oftast är det ofarligt och går över av sig själv, men vid återkommande eller långvarig diarré kan man behöva göra en utredning för att förstå vad som ligger bakom.
Snabbversion
Symtom
Lös, tunn, eller vattenliknande avföring, ofta i kombination med ont i magen eller andra magbesvär, ibland efter måltid
Egenvård
Ersätta förlorad vätska, äta mat med mindre fiber och mer stärkelse
https://www.lakavard.se/fakta-rad/magsjuka%3A-symtom%2C-smitta-och-behandlingBehandling
Behandling av bakomliggande orsaker, läkemedel som agerar stoppande
Symtom & orsak
Diarré innebär att man är lös i magen, eller har tunn och vattnig avföring. Vanligtvis måste man gå på toaletten flera gånger på kort tid. Besvären kan komma plötsligt, efter måltid, eller vara ett långvarigt besvär.
Diarré kan uppstå av många olika anledningar. Det är exempelvis vanligt att få diarré i samband med magsjuka eller matförgiftning som orsakas av virus eller bakterier. Plötslig diarré är ofta ett tecken på just detta, och då är det vanligt att samtidigt kräkas eller ha feber.
Magen är dock känslig och kan reagera på många olika saker. Diarré kan därför också orsakas av bland annat:
Tarmsjukdomar, såsom IBS eller celiaki (glutenintolerans)
Intolerans mot ämnen i kosten, såsom laktosintolerans
Stress
Läkemedel
Allmän kosthållning
Om man får diarré till följd av magsjuka eller efter en måltid som reaktion på något man ätit är det vanligt att man också känner sig uppblåst eller obekväm. Det är också vanligt att man är gasig. Om man regelbundet får diarré efter en måltid kan det tyda på att man är känslig mot något i maten, men det kan också vara ett tecken på magkatarr eller dyspepsi.
Behöver du vård?
För dig som bor i eller nära Malmö är det smidigt att få vård på Läka & Knodd vårdcentral.
Diarré hos barn
Det är mycket vanligt att barn får diarré, av många olika orsaker. De kan dessutom lättare drabbas av vätskebrist, därför är det viktigt att vara uppmärksam på tecken på vätskebrist hos barn och åtgärda så snart som möjligt. Här kan du läsa om magsjuka hos barn och diarré hos barn.
⚠️ Håll koll på medicinen
Diarré kan påverka kroppens upptagning av läkemedel och därmed dess effekt så att den blir mindre verksam. Detta gäller exempelvis om du tar p-piller, antibiotika, eller om du behandlas för diabetes.
Behandling
Oftast går diarré över av sig själv utan behandling, särskilt vid magsjuka. Egenvård i form av vätska och att äta bra mat som hjälper till att göra tarminnehållet hårdare räcker långt.
Drick ordentligt med vätska för att undvika vätskebrist
Ät kost med mindre fiber under en period
Ät kost med mer stärkelse under en period
Det finns läkemedel, både receptfria och receptbelagda, som verkar stoppande och kan begränsa diarrén. Vid långvarig diarré är det dock främst de bakomliggande orsakerna som utreds och behandlas.
🌡️ Var noga med vätskan!
Vid diarré kan kroppen förlora mycket vätska på kort tid och saltbalansen i kroppen kan rubbas. Om du kissar mörk urin eller mindre än vanligt, känner dig torr i huden eller på läpparna, eller drabbas av stark törst kan detta vara tecken på vätskebrist. Var noggrann med att ersätta förlorad vätska. Drick lite men oftare om du är magsjuk och har svårt att behålla det du dricker eller äter.
När behöver man söka vård?
Sök vård om:
Du har diarré som inte går över på en vecka
Du har mycket ont i magen eller ändtarmen
Du har tecken på uttorkning
Sök omedelbart vård om:
Du har svart eller blodig avföring
Du har diarré och samtidigt har hög feber och frossa
Du har svåra magsmärtor som inte går över
Barn är känsligare. Här kan du läsa om när du bör söka vård för ett barn med diarré.
Vanliga frågor om diarré
Varför får man diarré?
Diarré kan ha många olika bakomliggande orsaker. Det kan handla om en magsjuka som orsakats av virus, bakterier, eller parasiter. Det kan också handla om en reaktion på ämnen i kosten eller läkemedel, stress, eller bakomliggande tarmsjukdomar.
Vad ska man äta vid diarré?
Att äta kost med mindre fiber och mer stärkelse kan hjälpa till att göra avföringen hårdare igen när man har diarré. Det är också viktigt att få i sig tillräckligt med vätska.
Vad är diarré?
Diarré innebär att man har lös avföring. Den kan vara vattnig eller tunn och gör att man behöver bajsa flera gånger per dag. Det som sker är att tjocktarmen inte kan ta upp vätska som vanligt utan både vätska och mat rör sig snabbare genom tarmen än vanligt, vilket gör avföringen lös.
Vad hjälper mot diarré?
Att äta fiberfattig, stärkelserik kost kan hjälpa mot diarré. Det är också viktigt att få i sig nog med vätska. Det finns receptfria stoppande läkemedel som hjälper mot diarré. Vid kronisk diarré är det dock mycket viktigt att utreda och åtgärda orsakerna bakom diarrén för att hitta en långvarig insats som hjälper.
Hur länge kan man ha diarré?
Vanligtvis har man bara diarré i några dagar. Långvarig diarré är vanligtvis ett tecken på en bakomliggande orsak, såsom tarmsjukdom, stress, läkemedelsbiverkning, eller födoämnesallergi/intolerans. Då kan man ha diarré länge om den bakomliggande orsaken inte åtgärdas.
Hur blir man av med diarré?
Hur man blir av med diarré beror på vad som orsakat den. Diarré som uppstår i samband med magsjuka går oftast över av sig själv. Vid diarré med andra bakomliggande orsaker är det viktigt att utreda och åtgärda dessa för att på så vis bli av med diarrén.
Granskad av:
Christina Walding, Specialistsjuksköterska
Karin Helander, Specialistsjuksköterska
Du kanske också är intresserad av
Magsjuka: symtom, smitta och behandling
Magsår: symtom, orsak och behandling