top of page

Viktigt att veta om celiaki (glutenintolerans)

Celiaki, även kallad glutenintolerans, är en autoimmun sjukdom som gör att man inte tål gluten. Sjukdomen är livslång men genom kostbehandling och ändrade vanor kan symtom och besvär minska.

Viktigt att veta om celiaki (glutenintolerans)

Symtom

Magbesvär, men även näringsbrist, trötthet, nedstämdhet, sår i munnen, ledvärk, blåsor på huden, och andra besvär


Egenvård

Utesluta gluten ur kosten


Behandling

Rådgivning från dietist för att underlätta övergång till glutenfri kost

Symtom & orsak

Celiaki, eller glutenintolerans, innebär att kroppen inte tål gluten, ett ämne som finns bland annat i vete, råg och korn – och därmed i livsmedel såsom bröd och pasta. Om man äter gluten reagerar då kroppen med en inflammation och över tid skadas tarmarna, vilket ger upphov till olika besvär och symtom. 



Behöver du vård?

För dig som bor i eller nära Malmö är det smidigt att få vård på Läka & Knodd vårdcentral. Här finns läkare och dietister som kan hjälpa dig med utredning, bedömning, och vård.




Glutenintolerans drabbar mellan en till två procent av befolkningen. 


Magrelaterade symtom på celiaki inkluderar: 

  • Diarré

  • Kräkningar

  • Ont i magen

  • Uppblåsthet och gaser

  • Kronisk förstoppning

  • Laktosintolerans

  • Viktnedgång/näringsbrist


Det är dock också vanligt med andra symtom som man kanske inte skulle förknippa med magbesvär, såsom:

  • Trötthet

  • Nedstämdhet 

  • Menstruationsrubbningar

  • Svårigheter att bli gravid

  • Utslag i munnen (afte)

  • Blåsor på huden (dermatitis herpetiformis)

  • Ledvärk och benskörhet


Symtomen skiljer sig från person till person och ser ofta olika ut i olika åldrar. Det är exempelvis vanligare att man söker vård för barn på grund av diarré, kräkningar, och magont, medan många vuxna söker vård på grund av kronisk trötthet, som sedan visar sig bero på celiaki. 


Obehandlad celiaki ökar risken för näringsbrist av vissa ämnen. Risken ökar också för vissa cancersorter och leverpåverkan. Det är vanligt att celiaki leder till laktosintolerans, eftersom skadorna på tarmen gör att tarmen inte kan ta upp laktos som den brukar. Sådan laktosintolerans går över när celiakin har behandlats. 


Celiaki kan uppstå hos både barn och vuxna. Här kan du läsa mer om glutenintolerans hos barn.


 

Intolerans, inte allergi

Celiaki kallas ibland felaktigt för glutenallergi, men den benämningen stämmer inte. Det handlar om glutenintolerans. En födoämnesallergi innebär att kroppens immunförsvar reagerar på någon som egentligen är ofarligt, medan en intolerans innebär att kroppen inte har förmågan att bryta ner ämnet, exempelvis för att rätt enzym saknas.

 

Behandling

Celiaki är en livslång sjukdom som inte går att bota. Behandlingen består därför helt av att undvika gluten i kosten livet ut, samt att lära sig att leva med begränsningarna och få i sig rätt näring. Att undvika gluten ger tarmen möjlighet att läka, så att man inte längre får besvären. 


Om du har fått diagnosen celiaki kan en dietist hjälpa dig med behandlingen och att anpassa dig till en glutenfri kost. Du kan bland annat få hjälp med:

  • Vad du kan äta och vad du bör undvika

  • Råd om god mat och matlagning som gör det lättare att hålla dig till kosten

  • Information om näringsintag så att du får i dig näringsämnen som det är lätt att missa när man äter glutenfritt

  • Råd om kost som minskar risken för andra följdsjukdomar, såsom hjärt-kärlsjukdomar 


 

När behöver man söka vård?

Om du tror att du lider av celiaki, kontakta din vårdcentral för en utredning. Andra tarmsjukdomar, såsom IBS, och magbesvär som magkatarr/dyspepsi, kan ge liknande symtom, men har helt andra behandlingar. 


Det är viktigt att utreda eventuell celiaki och att en läkare fastställer diagnosen innan kostbehandling sätts in. 


 

Vanliga frågor om glutenintolerans (celiaki)


Vad är celiaki?

Celiaki, även kallat glutenintolerans, är en autoimmun sjukdom som gör att tarmen inte kan ta upp gluten, ett ämne som finns i bland annat vete, råg och korn. Gluten orsakar en inflammation i tarmen vilket på sikt leder till skador och många olika sorters symtom. Sjukdomen är livslång och behandlas genom att äta en glutenfri kost livet ut. 


Hur vet man om man är glutenintolerant?

Det är viktigt att man söker sjukvård för en utredning om man tror att man är glutenintolerant. Det finns många andra sjukdomar som kan ge liknande symtom. Om man har återkommande magbesvär, eller om man upplever kronisk trötthet, ledvärk, ofrivillig barnlöshet, näringsbrist, eller andra besvär kan det bero på glutenintolerans. 


Varför blir man glutenintolerant?

Celiaki räknas som en autoimmun sjukdom, men det är inte helt klarlagt vad som orsakar den. Det finns en ärftlig komponent, så om man har en nära släkting som är glutenintolerant så är risken högre att man själv blir det. 


Vad händer om en glutenintolerant äter gluten?

Om man har undvikit gluten tillräckligt länge för att tarmarna ska återhämta sig och vid enstaka tillfälle får i sig gluten är det möjligt att man inte får några symtom alls. En inflammatorisk reaktion börjar dock i tarmen. Det bästa man kan göra är avvakta och undvika att få i sig mer gluten. Då läker tarmen igen och man minskar risken för nya symtom och de risker som kan uppstå över tid. 

Granskad av:

Christina Walding, Specialistsjuksköterska

Berit Enqvist, Specialistsjuksköterska

Du kanske också är intresserad av

Magkatarr: symtom, behandling och egenvård

Magkatarr: symtom, behandling och egenvård

Magsår: symtom, orsak och behandling

Magsår: symtom, orsak och behandling
bottom of page