top of page

Viktigt att veta om borrelia

Borrelia är en bakteriesjukdom som sprids via fästingbett. Ofta läker infektionen av sig själv, men om man får symtom bör man så snabbt som möjligt uppsöka vård för behandling för att undvika kroniska symtom som kan bli långvariga.

Viktigt att veta om borrelia

Snabbversion

 

Symtom

Hudrodnad vid bettet, hudförändringar, eventuellt värk, kan leda till ledinflammation, huvudvärk, stelhet, kraftig värk och ansiktsförlamning


Behandling

Antibiotika vid behov

Symtom & orsak

Borrelia orsakas av bakterier och är en sjukdom som människor får genom fästingbett från fästingar som bär på smittan. Det är inte alla fästingar som bär på bakterien och alla fästingbett leder inte till att man får borrelia. 


Fästingar kan sitta fast i huden och suga blod i upp till en vecka, och det tar minst ett till två dygn innan smitta överförs till kroppen. Eftersom bettet inte känns är det möjligt att ha blivit biten av en fästing utan att veta om det. Borrelia smittar inte mellan människor utan endast genom fästingbett. 


Efter att man har smittats tar det ungefär en till fyra veckor innan man märker av några symtom, men de kan uppstå redan efter tre dagar. I ungefär hälften av fallen får man inga symtom av borrelia. 


Det vanligaste symtomet på borrelia är en hudrodnad som uppstår vid bettet. Rodnaden kan vara lättare att se på ljusare hud än på mörkare hud. Att huden blir röd runt där fästingen suttit precis efter bettet behöver inte tyda på borreliainfektion, utan handlar troligtvis om att huden är irriterad från bettet. 


Hudrodnad som beror på borreliainfektion: 

  • Är ofta ringformad eller oval

  • Är större än fem centimeter i diameter och växer

  • Kan blekna i mitten

  • Kan domna eller klia

  • Kan uppstå på fler platser på huden utöver fästingbettet, vilket då oftast tyder på att infektionen har spridit sig


Andra symtom som kan uppstå inkluderar feber, huvudvärk och strålande värk i nacke, rygg, ben och armar. Man kan också få ledinflammation och värk som oftast går över av sig själv men som kan återvända, ofta med lång tid emellan. 


Neuroborrelios 

Efter några veckor eller till och med månader kan man även få ytterligare symtom från nervsystemet, så kallad neuroborrelios. Detta är ovanligt och drabbar ungefär 10% av dem som får borrelia. Vid neuroborrelios kan man uppleva:


  • Huvudvärk

  • Stelhet, särskilt i nacken

  • Delvis ansiktsförlamning

  • Kraftig värk i kroppen 


Barn kan också få borrelia från fästingbett. Här kan du läsa mer om borrelia och TBE hos barn.


Kroniska symtom vid borrelia


Det bästa sättet att undvika kroniska symtom efter en borreliainfektion är att uppsöka vård och sätta in behandling så tidigt som möjligt. 

Även om borreliainfektionen har behandlats eller självläkt så får en del människor kroniska symtom från borrelia. Det är ovanligt, men man kan få hudbesvär som kallas akrodermatit, med missfärgningar och svullnad. 


Neuroborrelios kan leda till minnesstörningar, koncentrationssvårigheter och förlamning, samt svår och långvarig värk. Det bästa sättet att undvika kroniska symtom efter en borreliainfektion är att uppsöka vård och sätta in behandling så tidigt som möjligt. 


 

Behandling

Obehandlad borrelia kan läka av sig själv och har man inga symtom behövs ingen behandling. Om man får den typiska hudrodnaden eller andra symtom behandlas borrelian med antibiotika. 


Ju tidigare behandlingen påbörjas, desto snabbare lättar symtomen. Sent insatt behandling kan göra att symtomen sitter kvar i många månader, även långt efter att själva infektionen har botats. 



Sjuk?

Hos Läka och Knodd vårdcentral i Malmö får du snabbt och smidigt vård. Lista dig idag så tar vi helhetsansvaret för din hälsa. 



När behöver man söka vård?

Sök vård på vårdcentral: 

  • Om du tror att du har fått borrelia

  • Om du upptäcker en borrelia-liknande hudrodnad, även om du inte vet om du haft ett fästingbett


Sök akut vård: 

  • Om du har huvudvärk och stel nacke samt känner dig mycket sjuk

  • Om du upplever förlamning i ansiktet eller någon del av kroppen


 

Vanliga frågor om borrelia


Vad är borrelia?

Borrelia är en bakteriesjukdom som kan orsaka milda symtom eller leda till en svårare, mer komplex sjukdomsbild även efter att själva bakteriesjukdomen läkt ut. Det är inte ovanligt att man har borrelia utan symtom. Borrelia smittar genom att man blir biten av en fästing som bär på smittan. 


Hur ser borrelia ut?

Det vanligaste tecknet på borrelia är en hudrodnad vid området där fästingen satt. Hudrodnaden är ofta minst fem centimeter i diameter och växer ut i en rund eller oval form. Rodnaden kan börja blekna i mitten eller vara jämnröd. 


Hur vet man om man har borrelia?

Ibland vet man inte alls att man har borrelia, då man kan smittas utan att uppvisa några symtom. Vanligast är att man upptäcker en hudrodnad vid fästingbettet, som är större än fem centimeter och växer. Huden vid rodnaden kan också klia och domna. Det finns andra symtom som kan uppstå, och det säkraste sättet att veta att man har borrelia är att uppsöka vård för undersökning. 


Hur vanligt är borrelia?

Uppskattningsvis 10 000 svenskar får borrelia varje år, men siffran är inte helt pålitlig då många kan ha smittats utan att få symtom och veta att de har borrelia. Fästingar som bär på borreliabakterier finns i hela landet, även uppe i norr, men störst risk att bitas av en fästing som bär på borreliabakterier har man längst kusterna i södra och mellersta Sverige. 


Hur snabbt efter fästingbett kan man få borrelia?

Oftast tar det minst ett dygn, ibland till och med två dygn, efter ett fästingbett innan borreliabakterier har överförts. Därför är det bättre ju snabbare du kan ta bort en fästing. 


Hur får man borrelia?

Borrelia är en bakterie som sprids från djur till människor. Man får borrelia genom att smittas av en fästing som bär på smittämnet och som bitit sig fast på ens kropp för att suga blod.

Granskad av:

Christina Walding, Specialistsjuksköterska

Berit Enqvist, Specialistsjuksköterska

Du kanske också är intresserad av

Viktigt att veta om TBE och TBE-vaccin

Viktigt att veta om TBE och TBE-vaccin

Viktigt att veta om pollenallergi

Viktigt att veta om pollenallergi
bottom of page