top of page

Ryggskott: övningar och behandling

Ryggskott är en akut smärta i nedre ländryggen som ofta uppstår i samband med ett tungt lyft eller en ovanlig rörelse.

Ryggskott: övningar och behandling

Snabbversion

 

Symtom

Plötslig smärta och låsning i nedre ländryggen, stelhet, värk och ömhet i ena sidan av ryggen


Egenvård

Receptfria smärtstillande, värmekudde, rörelse, övningar som mjukar upp, vila


Behandling

Fysioterapeut kan utarbeta behandlingsprogram som påskyndar läkning

Symtom & orsak

Att ha ont i ländryggen är mycket vanligt. Man kan ha värk som resultat av exempelvis för mycket stillasittande eller felbelastning och värken kan komma och gå. 


Vid ryggskott uppstår smärtan dock plötsligt. Ofta har man gjort en ovanlig rörelse eller kanske ett tungt lyft som gör att det rycker till. Det kan kännas som att det hugger till. Sedan blir man stel i svanken och kan känna att man måste hålla kroppen i en viss, ofta framåtlutad, hållning för att klara av smärtan, eller att höften automatiskt skjuts ut lite. 


Symtom på ryggskott brukar inkludera: 

 • Plötslig smärta i ländryggen

 • Värk, muskelkramp, eller ömhet i en sida av ryggen

 • Stelhet

 • Mer smärta när man rör sig eller sitter, men kan avta helt när man ligger eller står


Smärtan vid ryggskott orsakas oftast av muskelkramp till följd av olika rörelser eller överbelastning. Det kan också orsakas av en inflammation i ryggen. 


När man har fått ryggskott är värken som starkast de första dagarna. Efter några dygn börjar den avta och oftast är man helt återställd inom två veckor. Behöver du vård?

För dig som bor i eller nära Malmö är det smidigt att få vård på Läka & Knodd vårdcentral.

Behandling


Ryggskott kan man oftast behandla hemma själv. Behandling går ut på att lindra smärtan och att samtidigt hjälpa kroppen att återhämta sig och självläka. 


Du kan lindra smärtan genom: 

 • Receptfria, smärtstillande läkemedel

 • Att lägga en värmedyna eller vetekudde på ryggen

 • Lägga dig på rygg med en pall eller kudde under fötterna, så att knän och höfter ligger i 90-graders vinkel


Du kan påskynda läkningen genom: 

 • Att vara uppe och röra på dig eller promenera, utan att överanstränga dig

 • Göra övningar som stärker ryggen


Det är inte farligt om det gör lite ont när du börjar röra på dig, men undvik rörelser eller motion som överbelastar kroppen. 


Övningar

Vid svårt eller återkommande ryggskott är det bäst att ta kontakt med en fysioterapeut för att få anpassade övningar för just dina besvär. Om du är i den akuta fasen med ryggskott kan det dock vara bra att göra följande, enkla övningar för att stärka kroppen och förbättra mobiliteten. 


💡Kom ihåg! Du ska inte forcera kroppen om det gör mycket ont. Det är heller inte farligt om det gör lite ont medan du gör övningarna 


 1. Ligg på mage. Pressa upp överkroppen med armarna och håll ställningen i 1-2 sekunder. Ligg sedan på mage igen. Upprepa 10 gånger. Gör övningen varje timme i akuta fasen, därefter minska successivt.


 2. Stå på alla fyra, med knäna rakt under höfterna och armarna rakt under axlarna. Svanka försiktigt med ryggen, medan du andas. Böj sedan ryggen uppåt i motsatt rörelse. Fortsätt att andas. Upprepa tio gånger, känn efter vad kroppen orkar med.


 3. Ligg på ryggen. Dra upp båda knäna mot magen och håll om dem med händerna. Använd händerna för att dra knäna längre uppåt magen, så att ländryggen sträcks ut. Släpp ner knäna igen till ett viloläge, och upprepa. Känn efter så att du hittar balansen där smärtan är hanterbar, glöm inte att andas. 


Djupandningsövningar kan också hjälpa till att släppa på spänningar. Att vara rädd eller orolig kan motverka läkningen och göra att kroppen spänner sig mer, så det är bra att komma ihåg att ryggskottet inte är farligt och att kroppen mår bra av både rörelse och lugna andetag. 


 

När behöver man söka vård?

Sök vård om: 

 • Värken i ryggen inte går över inom två veckor 

 • Du har ont i ryggen och samtidigt inte känner av om du är kissnödig/kissar på dig

 • Du har nedsatt känsel eller domningar i benen 


Sök vård akut om: 

 • Du har ont i ryggen och samtidigt har feber och mag- eller bröstsmärtor


 

Vanliga frågor om ryggskott


Vad är ryggskott?

Ryggskott är en akut smärta i ländryggen som oftast orsakas av muskelkramp. Det kallas också akut lumbago. 


Hur länge har man ryggskott?

Smärtan från ryggskott börjar avta efter någon eller några dagar. För de flesta går det över inom två veckor även om en del kan känna en viss ömhet i ryggen även längre än så. 


Hur känns ryggskott?

Ryggskott känns som att det plötsligt hugger till eller skär i ländryggen. Smärtan kommer plötsligt. Därefter kan det göra ont eller kännas stelt och ömt i några dagar. Smärtan kan också vara värre i vissa ställningar och lindrigare exempelvis när man ligger ner eller står. 


Varför får man ryggskott?

Oftast får man ryggskott på grund av att man gör en plötslig eller ovanlig rörelse som överbelastar ryggen. Det kan få musklerna att krampa för att skydda kroppen. Det kan också handla om en inflammation i ryggen. 


Vad gör man åt ryggskott?

Ryggskott går över av sig själv med tiden. Man kan skynda på läkningen genom att hålla kroppen i rörelse och göra särskilda övningar som hjälper spänningen i ryggen att släppa. Man kan också lindra smärta med smärtstillande läkemedel och värmekudde. 

Granskad av:

Berit Enqvist, Specialistsjuksköterska

Christina Walding, Specialistsjuksköterska

Du kanske också är intresserad av

Viktigt att veta om gikt (portvinstå)

Viktigt att veta om gikt (portvinstå)

Rosfeber – hudinfektion på benen

Rosfeber – hudinfektion på benen
bottom of page