top of page

Kort om psykoterapi och psykologisk behandling

Psykoterapi är en samtalsbehandling som syftar till att förbättra psykisk hälsa genom att hantera utmaningar som depression och ångest. Terapi kan hjälpa individer att förstå sina tankar och känslor bättre, med stöd av olika metoder som psykodynamisk terapi och KBT.

Kort om psykoterapi och psykologisk behandling

💙 Det ska kännas rätt


Personkemin spelar roll när man ska våga öppna sig och jobba med sådant som är svårt. Om du träffar en terapeut och det inte känns rätt är det helt okej att byta. Det är viktigt att du känner tillit till din terapeut.

Vad är psykoterapi?

Psykoterapi (också kallad samtalsterapi) är en samtalsbehandling där patienten får träffa en kvalificerad terapeut för att diskutera sina problem och få hjälp att hantera dem. Syftet är att förbättra patientens psykiska hälsa och livskvalitet. Psykoterapi som metod bottnar i psykologins vetenskap.

 

Terapi används ofta tillsammans med andra behandlingsformer, såsom läkemedel eller rådgivning för förändrade levnadsvanor. Psykoterapi kan ges individuellt, i par eller i grupp, beroende på individens specifika behov.

 

Vad kan terapi hjälpa till med? 

Många psykiska tillstånd kan förbättras med hjälp av terapi, bland annat:

 

  • depression

  • ångest

  • posttraumatiskt stressyndrom (PTSD)

  • ätstörningar

  • fobier

 

Gemensamt för de olika tillstånden är att de påverkar hur man mår och hur man klarar av sin vardag. Det kan också handla om relationer till andra människor eller att man inte riktigt förstår varför man reagerar eller beter sig på vissa sätt i olika situationer.

 

För en del personer ger psykiska besvär fysiska symtom, såsom smärta, sömnsvårigheter, och ont i magen. Ibland vet man inte varför man mår dåligt

 



Mår du dåligt och behöver stöd?

På Läka & Knodd Vårdcentral i Malmö finns kompetent, erfaren och empatisk personal som kan hjälpa dig att hitta rätt stöd och vård. Om samtalsterapi är rätt för dig kan du få träffa psykolog.



 

Vem kan bli psykoterapeut?

Vårdgivaren som utövar psykoterapi kallas psykoterapeut. Det är vanligt att denna person är psykolog i grunden, men det finns även andra yrken som kan vidareutbilda sig till psykoterapeut. Exempelvis kan socionomer, läkare, och sjuksköterskor också gå denna tilläggsutbildning.

 

Titeln psykoterapeut är skyddad i lag. Endast personer som har genomfört utbildningen, arbetat praktiskt med psykoterapeutiska arbetsuppgifter, och själv gått i egenterapi kan bli legitimerade.  

 

 

Det finns olika typer av psykoterapi

Olika typer av psykoterapi har olika fokus och grundas i olika teorier. Vissa metoder kan passa bättre för en del individer än andra, eller vara mer effektiva vid särskilda tillstånd. 


De troligtvis vanligaste formerna kallas psykodynamisk terapi (PDT) och kognitiv beteendeterapi (KBT), men även dialektisk beteendeterapi, psykoanalys och interpersonell psykoterapi är vanliga. 


Psykodynamisk terapi 

Psykodynamisk terapi är en behandlingsmetod som bygger på att psykiska symtom har djupa, meningsfulla rötter i individens inre konflikter och tidigare relationserfarenheter. Terapin fokuserar på att utforska omedvetna processer och tidigare erfarenheter som kan påverka ens nuvarande beteenden och känslor. 


Genom att bearbeta erfarenheter från tidiga år och hur de påverkar nuvarande relationer, kan man uppnå ökad självinsikt och mer konstruktiva sätt att hantera sitt liv. Psykodynamisk terapi är ofta en lämplig metod för längre terapier, men kan också användas under ett kort antal sessioner. 

 

Kognitiv beteendeterapi (KBT) 

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en evidensbaserad, strukturerad behandlingsmetod som fokuserar på att identifiera och förändra negativa tankemönster och beteenden som orsakar psykiskt lidande. Terapin kombinerar insikter från kognitiv psykoterapi och beteendeterapi.

 

Man lär sig konkreta strategier för att förändra sitt tankesätt och sina beteendemönster och får aktivt arbeta med dessa. KBT har visat sig vara mycket effektiv för att behandla problem som ångest, depression och fobier.


 

Hur fungerar terapi rent praktiskt?

För att börja gå i terapi kan du vända dig till din vårdcentral. I många regioner finns möjlighet att få psykoterapi subventionerad genom sjukvården, vilket innebär att du bara betalar en mindre patientavgift. 


Det går också att söka psykoterapeut i privat verksamhet. Då får man oftast betala hela kostnaden själv. Man kan också få tillgång till terapi genom företagshälsovård eller studenthälsan. 

 

Du behöver inte förbereda dig för att gå i terapi, utan det enda du behöver ha med dig är tankar om varför du söker psykoterapi och vad du vill ha hjälp med. Ibland vet man inte precis var problemet ligger, och det är också helt okej. Terapeuten ansvarar för hur ni kommer igång och hur arbetet struktureras. 


Ibland är det upplagt från start hur många sessioner man kommer att ses, ibland är det en löpande avvägning. Hur länge man går i terapi påverkas av hur länge man har haft problem eller hur djupt de sitter, terapimetoden som används, och hur länge man har råd att gå i terapi. Det vanligaste är att man träffar terapeuten en gång i veckan, men det kan vara både mer och mindre ofta än så. 


Här kan du läsa mer om hur det är att gå i terapi hos Läka & Knodd Vårdcentral i Malmö, och hur det fungerar. 

 

 

Vanliga frågor om psykoterapi

 

Vad gör en psykoterapeut?

En psykoterapeut är en professionell behandlare som arbetar med att hjälpa individer att förstå och hantera sina känslor, tankar och beteenden. Genom regelbundna samtal kan psykoterapeuten stödja individen i att hitta strategier för att hantera livets utmaningar och förbättra sin psykiska hälsa. Det finns olika metoder och strategier för samtalsterapi, som passar olika personer och olika sorters problematik.

 

Vad är psykoterapi?

Psykoterapi är en behandlingsmetod som innefattar samtal mellan en patient och en terapeut med syftet att behandla psykiska problem och hjälpa en att må bättre. Behandlingen kan användas för en rad olika problem, från sömnproblem, rökavvänjning och flygrädsla till allvarligare psykiska sjukdomar, såsom depression och ångest.

 

Vad är terapi?

Terapi är ett brett begrepp som innefattar olika former av behandlingar som syftar till att förbättra individens psykiska hälsa. Ofta när man säger terapi menar man psykoterapi, en form av terapi som specifikt handlar om samtalsbehandling.  

Granskad av:

Christina Walding, Specialistsjuksköterska

Berit Enqvist, Specialistsjuksköterska

Du kanske också är intresserad av

Depression och nedstämdhet: symtom och behandling

Depression och nedstämdhet: symtom och behandling

Viktigt att veta om ångest och oro

Viktigt att veta om ångest och oro
bottom of page