top of page

Infektion - inflammation – vad är skillnaden?

Infektion och inflammation används ofta i samma sammanhang, men de betyder två olika saker. Vi reder ut begreppen och hur de hör ihop.

Infektion - inflammation – vad är skillnaden?

Behöver du vård?

För dig som bor i eller nära Malmö är det smidigt att få vård på Läka & Knodd vårdcentral.


Är det inte samma sak?

Begreppen infektion och inflammation blandas lätt ihop. De används ofta i samma sammanhang, men de betyder faktiskt två olika saker, lite som att de är två sidor av samma mynt. 


Vad är en infektion?

En infektion uppstår när kroppen angrips på något sätt av ett smittämne. Det kan handla om: 


  • Virusinfektion

  • Bakterieinfektion

  • Svampinfektion


Ett exempel: 

Ett förkylningsvirus tar sig in i kroppen och förbi immunförsvaret. Här börjar det föröka sig. Viruset infekterar kroppen, och det blir en infektion i kroppen. 


Vanliga virusinfektioner bland barn är bland annat influensa, RS-virus, och vinterkräksjuka. Vanliga bakterieinfektioner är streptokockinfektioner, öroninflammation, och hål i tänderna.


Vad är en inflammation?

En inflammation, däremot, handlar om kroppens reaktion på ett angrepp eller på en skada. Det är kroppens sätt att ta hand om och reparera skadan eller motverka angreppet. Det strömmar mer blod till området, vita blodceller mobiliseras, kroppen kan höja temperaturen så att det blir feber


Andra tecken på inflammation inkluderar att området i kroppen som är inflammerat: 


  • Blir rött eller rosa

  • Blir varmt

  • Känns ömt eller gör ont

  • Inte kan användas som vanligt 

  • Svullnar upp


Vid en inflammation kan det också uppstå varbildning. I varet finns vita blodkroppar ihop med nedbruten vävnad och döda bakterier. Varbildning är en del av kroppens försvar och läkningsprocess.  


En infektion, det vill säga en sjukdom, kan ligga bakom inflammationen, men man kan också få en inflammation av ett slag eller skada, eller som en del i en allergisk reaktion. Man kan också ha en ledsjukdom som till exempel gikt. 


 

Relationen mellan infektion och inflammation

Den allra vanligaste orsaken till en inflammation är dock infektion. Man kan alltså se det som att själva angreppet är en infektion och kroppens reaktion blir en inflammation. 


Ta exempelvis ögoninflammation, en vanlig åkomma, särskilt bland barn: 


  1. Först får barnet en ögoninfektion på grund av ett virus eller en bakterie som tar sig in i ögat och angriper det. Kroppens immunförsvar får nys om infektionen och drar igång för att kämpa mot den. 

  2. Som del i kampen börjar det rinna i ögonen, ögat kan svullna något så att det känns som att det skaver, och ibland samlas det lite gult kladd i ögonvrån. Då har det uppstått en ögoninflammation. 


💡Infektion ➡️ inflammation

En infektion utifrån kroppen leder till en inflammation inifrån kroppen.


För det mesta kan kroppen – genom inflammationsprocessen – motarbeta och oskadliggöra infektioner på egen hand. Man blir kanske sjuk en period, får feber och känner sig hängig, eller så är besvären avgränsade till en mindre del av kroppen där infektionen sitter. Sedan är infektionen borta, inflammationen läker ut, och kroppen städar upp det sista så att du känner dig frisk igen. 

Granskad av:

Christina Walding, Specialistsjuksköterska

Berit Enqvist, Specialistsjuksköterska

Du kanske också är intresserad av

Viktigt att veta om feber hos vuxna och barn

Viktigt att veta om feber hos vuxna och barn

Viktigt om blindtarmsinflammation och brusten blindtarm

Viktigt om blindtarmsinflammation och brusten blindtarm
bottom of page