top of page

Hypotyreos - underfunktion i sköldkörteln

Hypotyreos innebär en underfunktion i sköldkörtelns förmåga att producera vissa hormon som krävs för kroppens ämnesomsättning. Sjukdomen kan ge många olika symtom och är oftast kronisk, men med rätt medicinering kan man oftast leva som vanligt.

Hypotyreos - underfunktion i sköldkörteln

Snabbversion

 

Symtom

Bland annat: trötthet, frusenhet, koncentrationsproblem, nedstämdhet, orkeslöshet, viktuppgång, torr hud, torrt hår, minnessvårigheter, värk, förstoppning, svullnad i ansiktet; symtomen ökar sakta över lång tid och kan vara svåra att märka av


Behandling

Läkemedel som justerar hormonnivåerna

Symtom & orsak

Hypotyreos innebär att sköldkörteln bildar för lite hormon, det vill säga en underfunktion av sköldkörteln. Detta påverkar ämnesomsättningen i kroppen, vilket kan ge en hel del ofta diffusa symtom. Det är en vanlig sjukdom som drabbar 3-5% av befolkningen. 


Hypotyreos är för de flesta en kronisk sjukdom som kvarstår hela livet. Det finns dock god behandling som gör att man lever som vanligt. Man kan också ha tillfälligt lågt sköldkörtelvärde som inte beror på hypotyreos. Därför är det viktigt att söka sjukvård för att göra en utredning. 


Sjukdomen uppstår oftast av en inflammation i sköldkörteln och går inte att förhindra. Däremot kan hypotyreos också orsakas av jodbrist, så det kan vara bra att se över sitt jodintag om man riskerar att få i sig för lite jod. 



Behöver du vård?

För dig som bor i Malmö finns Läka & Knodd vårdcentral nära till hands om du blir sjuk.



Symtom på hypotyreos

Symtomen på underproduktion i sköldkörteln kan komma långsamt över lång tid. Det kan vara svårt att alls uppmärksamma dem, delvis eftersom de ökar långsamt, delvis för att de är vanliga symtom på många vardagliga besvär. 


De första symtomen på hypotyreos inkluderar:

  • Att man känner sig alltmer trött

  • Orkeslöshet

  • Att man är frusen av sig

  • Koncentrationssvårigheter

  • Nedstämdhet


Efter en tid kan symtomen utvecklas och bli fler. Då kan man bland annat uppleva: 


  • Torr hud och hår

  • Förstoppning

  • Viktökning

  • Minnessvårigheter

  • Låg puls

  • Värk i kroppen

  • Att ansiktet svullnar


Struma

Sjukdomen kan också göra att sköldkörteln växer eller krymper. Att sköldkörteln blir större kallas struma. I vissa fall kan man känna ett tryck mot halsen eller till och med känna sköldkörteln med fingrarna om den vuxit. 


Hypotyreos hos kvinnor

Hypotyreos är mycket vanligare hos kvinnor än hos män. Kvinnor som får mens kan märka att de får oregelbundna blödningar eller har svårt att bli gravida. Om man har diagnosen hypotyreos men behandlas så har man inte svårare att bli gravid, så länge nivåerna för sköldkörtelhormon är normala. 


Man kan också få besvär med brist på sköldkörtelhormon under graviditet eller förlossning, vilket kan vara temporärt och endast kräva behandling under en kortare tid. Om du har hypotyreos och är gravid behöver doseringen på läkemedel ofta ändras. Man får också gå på extrakontroller för att lämna blodprov under graviditeten, för att kontrollera hormonnivåerna. 


 

Behandling

Behandling mot hypotyreos innebär att man får ett läkemedel som ersätter hormonbristen. Vanligast är att man får fortsätta ta läkemedlet hela livet.

  • Dosen ökas successivt 

  • Symtomen börjar avta efter några veckor

  • Det kan dock ta bortåt ett år innan man är helt återställd

  • Man får sedan gå på regelbundna kontroller för att stämma av hormonnivåerna och göra eventuella justeringar


 

När behöver man söka vård?

Hypotyeros går inte att bota själv. Därför bör du alltid söka vård om du misstänker att du har drabbats av problem med sköldkörteln. Kontakta din vårdcentral. 



Besvär med hypotyreos och bor i Malmö? 

Regelbunden vård från en fast läkarkontakt kan ge en friskare vardag om du har en kronisk sjukdom. Lista dig hos Läka & Knodd Vårdcentral i centrala Malmö så får du råd och vård både nu och framöver. 



Vanliga frågor om hypotyreos


Vad är hypotyreos?

Hypotyreos innebär en underproduktion av hormon i sköldkörteln, vilket påverkar ämnesomsättningen i kroppen. Det kan leda till symtom som trötthet, frusenhet, viktuppgång, orkeslöshet och andra symtom på låg ämnesomsättning. Hypotyreos behandlas med läkemedel som man ofta får ta livet ut. 


Vilka är symtomen vid hypotyreos?

Symtomen vid hypotyreos kan vara diffusa,utvecklas under så lång tid och vara samma som vid många andra besvär, vilket kan göra det svårt att upptäcka sköldkörtelproblemen. Vanliga symtom är att man blir trött, frusen, orkeslös och nedstämd. Man kan också får torr hud och torrt hår, gå upp i vikt, bli förstoppad, och få minnes- och koncentrationssvårigheter. 


Varför får man hypotyreos?

Det allra vanligaste skälet till varför man får hypotyreos är en kronisk inflammation i sköldkörteln. Man kan också få hypotyreos av jodbrist, även om det är ovanligt i västvärlden. En del gravida får hypotyreos som oftast går över efter en tid. Det finns andra orsaker till hypotyreos, som vissa läkemedel eller tillstånd, men de är mycket ovanliga. 

Granskad av:

Christina Walding, Specialistsjuksköterska

Berit Enqvist, Specialistsjuksköterska

Du kanske också är intresserad av

Magsår: symtom, orsak och behandling

Magsår: symtom, orsak och behandling

Viktigt att veta om lunginflammation

Viktigt att veta om lunginflammation
bottom of page