top of page

Hur hittar man Malmös bästa vårdcentral?

Att välja den bästa privata eller offentliga vårdcentralen i Malmö för dig och din familj kan kännas klurigt, men det behöver det inte vara. Här hittar du informationen som hjälper dig hitta rätt.

Hur hittar man Malmös bästa vårdcentral?

Patienttoppen 2024

Enligt en enkät från Vårdföretagarna ligger privata vårdcentraler i topp gällande patientnöjdhet i hela Sverige. I Region Skåne tar privata vårdcentraler de åtta högsta placeringarna gällande patientnöjdhet för 2023. 

Att välja vårdcentral i Malmö

Att välja rätt vårdcentral i Malmö är en avgörande del av ens hälsovård. Primärvården fungerar som första kontaktpunkt för icke-akuta hälsoproblem: hit kommer du för allt från sjukdomar och skador till förebyggande hälsovård och kontroll av kroniska sjukdomar. 


Vilken vårdcentral du går till kan därför påverka din upplevelse av vården och din hälsa. Då kan det vara bra att tänka efter innan man väljer vårdcentral i Region Skåne. Du får gå till vilken vårdcentral du vill. 


Offentlig eller privat vårdcentral

I Malmö, som i resten av Sverige, har du möjlighet att välja mellan offentliga och privata vårdcentraler. Offentliga vårdcentraler drivs av regionen medan privata aktörer ofta drivs genom avtal med regionen, men kan ha olika arbetsmetoder och finansieringsmodeller. Idag görs hälften av alla primärvårdsbesök på privata vårdcentraler. 


Faktorer som kan påverkas om man väljer privat eller offentlig vård: 

 • Tillgänglighet

 • Väntetider

 • Öppettider

 • Specialistkompetens/inriktningar


💡Patientavgifter kan vara olika i olika regioner, men om du besöker en vårdcentral i Region Skåne är det samma avgift oavsett om du går till en privat vårdcentral eller en som drivs av regionen. 


Faktorer som påverkar val av vårdcentral

När du ska välja vårdcentral i Malmö är det viktigt att tänka på flera faktorer:

 • Geografisk närhet: en viktig faktor för många är läget, då det kan vara smidigare att ha en vårdcentral nära jobbet eller nära hemma, särskilt om man har begränsad mobilitet, behöver frekvent vård, har små barn som ofta blir sjuka, eller helt enkelt har mycket att hinna med i vardagen.

 • Specialisering och tjänster: en del vårdcentraler kan erbjuda specialistkompetens, vilket kan vara en viktig faktor för en del patienter.

 • Patientnöjdhet: att undersöka andra patienters erfarenheter kan ge värdefulla insikter i vårdcentralens kvalitet och service.


Hur dessa faktorer påverkar dig och din familj kan ge vägledning i om det är någon vårdcentral som är särskilt väl lämpad för dig. Du kan läsa mer om att söka vård på 1177:s hemsida


Läka & Knodd Vårdcentral 

I Malmö finns i skrivande stund totalt 48 vårdcentraler, men endast en handfull av dem ligger centralt i stan. Läka & Knodd Vårdcentral är en privat vårdcentral på uppdrag av Region Skåne, som både är centralt belägen och har en modern touch i både bemötande och vård. 


Här träffar du vårdpersonal med bred kompetens som kan hjälpa dig till bättre mående och god hälsa. Vårt mål är att du ska kunna fortsätta leva ett friskt och aktivt liv, hela livet. Vår erfarna vårdpersonal är redo att assistera med både akuta och långvariga hälsobesvär. 


På Läka & Knodd Vårdcentral hittar du också: 

 • bred kompetens med ett erfaret vårdteam som inkluderar läkare, sjuksköterskor, ortoped, dietist och psykolog

 • utökade öppettider 

 • barnspecialiserad personal och barnvänliga undersökningsrum

 • smidig, digital vård genom våra egna appar, Läka och Knodd


Lista dig på vårdcentral

Att lista dig på din favoritvårdcentral kan ha flera fördelar. Det kan ge ökad trygghet att gå till samma mottagning när du blir sjuk eller skadad och samtidigt lättare får vårdteamet att få en bättre helhetsbild på din hälsa. 


För att lista dig på Läka & Knodd Vårdcentral eller en annan vårdcentral i Malmö, loggar du in med e-legitimation via den här länken

Du kanske också är intresserad av

Magsjuka: symtom, smitta och behandling

Magsjuka: symtom, smitta och behandling

Viktigt att veta om pollenallergi

Viktigt att veta om pollenallergi
bottom of page