top of page

Gå till psykolog i Malmö - så funkar det

Terapi kan hjälpa dig som mår dåligt, men hur går det till? Här hittar du vägledning om varför man söker psykoterapi, hur ett första möte går till, och råd från Läka & Knodd Vårdcentral i Malmös psykolog Teddy om varför det är viktigt att ta hand om sin psykiska hälsa.

Gå till psykolog i Malmö - så funkar det

Vad är terapi?

Terapi, eller psykoterapi, är en samtalsbehandling som syftar till att förbättra psykisk hälsa genom att hantera utmaningar som depression och ångest.


Metoder

En psykolog eller psykoterapeut använder sig av beprövade metoder som grundas i olika teorier. Grunden för behandling ligger i samtal men man kan också få göra olika övningar.


Det ska kännas rätt

Olika terapiformer kan passa olika individer bättre. Det är också viktigt att personkemi och tilliten till terapeuten känns rätt när man går i terapi. Annars kan man byta.

Terapi är viktigt för hälsan

När man får en infektion, okända utslag, eller en knäskada, går man till vårdcentralen och får hjälp av sjuksköterskor och läkare. Det kan kännas självklart. 


På samma sätt kan du som mår psykiskt dåligt kontakta en vårdcentral för att få hjälp av en psykolog eller samtalsterapeut. Det kan kännas mindre självklart. 


Sanningen är att en del personer drar sig för att söka vård för sin psykiska hälsa, på ett sätt som de inte skulle göra om det handlade om en fysisk åkomma. Psykiska åkommor, som stress, depression och ångest kan dock påverka vardagen minst lika mycket som andra tillstånd – och kan i de flesta fall bli avsevärt bättre med hjälp av vård.



Mår du dåligt och behöver stöd?

På Läka & Knodd Vårdcentral i Malmö finns kompetent, erfaren och empatisk personal som kan hjälpa dig att hitta rätt stöd och vård. Om samtalsterapi är rätt för dig kan du få träffa psykolog.




Psykiska besvär kan ge olika symtom

Psykiska besvär kan se olika ut hos olika personer. En person som är stressad eller har ångest kan också få fysiska besvär, såsom ont i magen eller hjärtklappning. Det är vanligt med sömnsvårigheter, men en del sover för mycket medan andra har svårt att sova alls. 


Det kan också vara så att man helt enkelt har svårt att få vardagen ihop, men att man inte riktigt vet varför. Det kan vara svårt att behålla jobb, upprätthålla relationer, eller att man helt enkelt känner sig utmattad. 


Inte sällan kontaktar personer vården för att man misstänker att man har en neuropsykiatrisk funktionsvariation såsom adhd eller autism som har påverkat en i vardagen. Troligtvis har man gått länge med besvären och hittat strategier som fungerar till en viss gräns. 


 

💡 Du behöver inte veta varför du mår dåligt

Du behöver inte själv ha svar på varför du mår dåligt innan du kontaktar en psykolog. Del av terapin kan gå ut på att ta reda på det. Grunden med all psykoterapi är målet att du ska få må bättre. 


 

Hur går det till att prata med en psykolog?


Steg ett: boka första kontakt 

Man kan få kontakt med psykolog eller psykoterapeut för samtalsterapi på olika sätt. Beroende på din livssituation kan du kontakta:

  • Vårdcentral

  • Studenthälsa

  • Företagshälsovård

  • Privat terapeut direkt


Om du söker via vårdcentral kan du först behöva tala med en läkare som skickar remiss till psykolog, men inte alltid. För dig som bor i Malmö och vill tala med en psykolog går det att ringa till oss på Läka & Knodd Vårdcentral och boka en psykologtid direkt, till exempel. 


Även du som misstänker att du har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning kan kontakta primärhälsovården. Då kan du få hjälp med en basutredning och vid behov remiss vidare till specialistvård för utförligare utredning och eventuella stödinsatser.


Steg två: första besöket

Det är inte ovanligt att vara nervös inför första besöket hos en psykolog eller psykoterapeut. Då kan det vara skönt att veta att du inte behöver förbereda dig, och att del i terapeutens jobb är att hjälpa dig att känna dig bekväm. 


Vid första besöket: 

  • Du behöver inte förbereda något innan du kommer, utöver att kunna beskriva varför du söker.

  • Du och terapeuten sitter i varsin stol – inte sällan bekväma sådana – i ett enskilt rum där ni får vara helt ifred. 

  • Psykologen eller terapeuten tar emot dig och ber dig berätta om varför du är där och troligtvis också vad du hoppas att terapin ska leda till.

  • Du får också berätta om dig själv, din livssituation, lite allmänt om din bakgrund.

  • Terapeuten ställer olika sorters frågor och samtalar på ett sätt som gör det lättare för dig att berätta även om sådant som är svårt. Du behöver inte ha alla svaren på en gång. 


Efter det första besöket sammanställer psykologen vad ni har kommit fram till och ger förslag på behandling. Det kan handla om vilka mål ni kan arbeta mot, hur länge terapin rekommenderas fortsätta, eller vilken metod som verkar mest lämplig. 


Du får ha åsikter om allt det som terapeuten sammanställer. Det är viktigt att du känner dig delaktig, så att målen känns som något du vill uppnå och arbeta mot. 


Sedan återvänder du till terapeuten för samtal enligt det schema ni kommer överens om, ofta en gång i veckan under en bestämd tid. I vissa terapiformer kan du också få uppgifter och övningar att göra själv mellan mötena. 


Psykologen tar ansvar för det som sker i rummet.

Att prata om det svåra

Att gå till en psykolog kan kännas både hoppfullt och utmanande. Ibland kan det ta ett tag innan man litar nog på en annan person för att berätta om sådant som är svårt eller som man kanske skäms för, samtidigt som man har förhoppningen att kontakten ska leda till ett lättare liv och bättre mående. 


Psykologer är utbildade för att arbeta just i den upplevelsen. De är bra på att ställa frågor på olika sätt, att låta patienten vara tyst och tänka ibland, och att hjälpa personer som uttryckt mycket svåra tankar och upplevelser. 


Psykologen tar helt enkelt ansvar för det som sker i rummet. Det du kan bidra med är modet att vilja arbeta för att må bättre.


Det är helt okej att berätta för psykologen om något känns jobbigt att prata om. Inte sällan är det just att prata om motstånd och att förstå sig på det som är nyckeln till ett fungerande och lönsamt samarbete. 

 

Det är också helt okej att gråta, att vara tyst ett tag, att inte helt kunna formulera sig eller att vilja gå tillbaka till något tidigare ämne och ändra sig eller berätta mer. Besöket är till för dig. 


Viktigt att veta om terapi

Psykoterapeutisk behandling kan ske under olika former. Det innebär också att din behandling kan anpassas till något som känns rätt för dig. Du får vara delaktig när behandlingen utformas. 


Terapi: 

  • Kan ske individuellt eller i grupp

  • Kombineras ofta med annan behandling, såsom läkemedel, i ett samarbete mellan terapeut och din läkare

  • Kan vara en korttidsbehandling eller pågå under längre tid

  • Sker alltid under tystnadsplikt, så att terapeuten inte berättar för någon annan om det du har berättat

  • Följer olika metoder, såsom kognitiv beteendeterapi (KBT) eller psykodynamisk terapi


Här kan du läsa mer om vad terapi är och olika typer av terapi.


 

Ett meddelande från en Läka & Knodd-psykolog

Teddy W är psykolog på Läka & Knodd Vårdcentrals samtalsmottagning i Malmö. Han rekommenderar dig som mår dåligt eller har svårt att få ihop det i vardagen att söka hjälp. 


Jag vet att en del personer drar sig för att söka vård när de mår dåligt, säger han. Sanningen är dock att ta hand om sin psykiska hälsa är precis lika viktigt som att ta hand om den fysiska. 


Teddy trycker också på det positiva man kan få ut av att tala med en psykolog eller psykoterapeut. 


Genom en samtalskontakt där du får hjälp att reda i det som är svårt och får strategier för att handskas med det kan du få det enklare i vardagen. Du kan må bättre, lägga mindre energi på att bara överleva, och få verktyg med dig som håller livet ut.


Teddy rekommenderar dig som bor i Malmö och mår dåligt att kontakta din vårdcentral och boka en tid för ett första möte. När man väl har bokat har man en samarbetspartner som hjälper till med det tunga. 


För personer i Malmö som mår psykiskt dåligt eller som har svårt att få ihop det i vardagen och inte riktigt förstår varför, er uppmuntrar jag att kontakta oss, säger han. Du behöver bara komma hit precis som du är, så tar vi ansvar för att det ska kännas bra. Sedan kan vi tillsammans utforska det som händer i ditt inre och hitta lösningarna som fungerar för just dig.

Granskad av:

Christina Walding, Specialistsjuksköterska

Karin Helander, Specialistsjuksköterska

Du kanske också är intresserad av

Kort om psykoterapi och psykologisk behandling

Kort om psykoterapi och psykologisk behandling

Viktigt att veta om ångest och oro

Viktigt att veta om ångest och oro
bottom of page