Eksem: symtom, orsak och behandling
Eksem är en inflammation i huden som kan orsaka fjällande, torr hud och klåda. Besvären kan vara temporära eller kroniska men går att lindra.
Symtom
Torr, fjällande hud, klåda, hudsprickor, vätskefyllda blåsor som spricker och bildar sårskorpa
Egenvård
Mjukgörande kräm, receptfri kortison, undvika irriterande ämnen och att huden torkar ut
Behandling
Utöver egenvård finns receptbelagda läkemedel, ljus- och badbehandling
Symtom & orsak
Eksem är en inflammation i huden som kan ha olika orsaker. Typiska symtom inkluderar:
Torr, fjällande hud
Kliande utslag
Hudsprickor
Vätskefyllda blåsor som kan utvecklas till små sår
Symtomen kan uppstå var som helst på kroppen, beroende på vilken typ av eksem det handlar om. Utslagen blir ofta röda på ljus hud och kan göra att mörk hud ser mörkare ut.
Eksem smittar inte, men vissa typer av eksem kan vara ärftliga.
Behöver du vård?
För dig som bor i Malmö finns Läka & Knodd Vårdcentral nära till hands om du blir sjuk.
Olika typer av eksem
Det finns olika typer av eksem som har olika grundläggande orsaker. En del eksem går över av sig själv om den underliggande orsaken försvinner.
Atopiskt eksem: Uppstår nästan alltid under småbarnsåren men kan sedan uppstå på olika delar av kroppen i olika åldrar. Under barndomen syns det ofta i hudveck, såsom knäveck, armveck, och handleder och kallas ibland för böjveckseksem. Atopiskt eksem är ärftligt och går inte att bota men besvären går att lindra.
Seborroiskt eksem (mjälleksem): Uppstår i hårbotten eller andra hudområden med mycket hår och talgkörtlar. Det uppstår vanligtvis under puberteten eller i vuxen ålder. Hos småbarn är skorv en typ av mjälleksem. Ibland går det att bota helt. Det kan också gå över av sig självt.
Kontakteksem: Uppstår när man varit i kontakt med vissa irriterande ämnen. Allergiska kontakteksem uppstår när man kommit i kontakt med något man är allergisk mot, såsom nickelallergi. Icke-allergiska kontakteksem är vanliga vid kontakt med exempelvis tvål och vatten eller rengöringsmedel, och uppstår oftast på händerna.
Underbenseksem: Är vanligare hos äldre personer med försämrad blodcirkulation i benen och uppstår ofta ihop med åderbråck eller bensår. Ger kliande, lätt fjällande utslag.
Soleksem: Innebär att det uppstått en skada på huden orsakad av solexponering. Ger ofta upphov till kliande knottror och små blåsor som uppstår några timmar eller någon dag efter att man varit ute i solen. Går över av sig själv men besvären kan lindras.
Dyshidrotiskt eksem: Kallas också pomfoylox och ger återkommande eksem i form av kliande, vätskefyllda blåsor på händer och fötter. Kan orsakas av stress och uppstår ofta i samband med andra eksem, såsom kontakteksem. Skoven avtar ofta med åren och besvären går att lindra.
Behandling
Eksem tyder på att hudens skyddande lager har brutits ner. Mycket av behandling går därför ut på att skydda och stärka huden.
Undvik irriterande ämnen: Det kan handla om att undvika sådant man är allergisk mot (såsom nickel, rengöringsmedel, irriterande tvättmedel) eller att minska hur mycket huden utsätts för vatten och tvål, genom att duscha/bada mindre eller använda gummihandskar när man diskar.
Undvik för stark solexponering: Man kan skydda sig mot soleksem genom att inte exponera huden för sol och undvika att huden bränns.
Smörj huden: Mjukgörande salva är ofta det bästa sättet att stärka och skydda huden. Smörj ofta och noggranna med hudsalva eller särskilda mjukgörande krämer, gärna innehållande karbamid, propylenglykol eller glycerol som verkar återfuktande. Smörj ofta och regelbundet. Det tar tid att bygga upp kroppens skydd. Om du tenderar att få besvär med eksem är det bra att fortsätta hålla huden återfuktad även när du inte har besvär för att motverka att nya eksem uppstår.
Använd kortisonsalva eller -kräm: Kortison lugnar inflammationen och gör att det kliar mindre. Den vanligaste behandlingen av eksem är kortison i kombination med mjukgörande salva. Det finns receptfri kortison som är mildare, men vid svårare besvär kan det bli aktuellt med receptbelagd kortison som är starkare.
Vid svåra, långvariga besvär finns ytterligare behandlingar som kan vara hjälpsamma. För seborroiskt eksem i hårbotten finns särskilda schampon med svampdödande medel. Det kan också vara bra att undvika att bli svettig genom att ha luftiga kläder och hålla hemmet svalt för att luften inte ska bli torr och irriterande.
När behöver man söka vård?
Sök vård om:
Du har eksem som inte går över på en vecka efter egenbehandling med kortison
Du har eksem som blir värre eller sprider sig
Dina eksem inte blir bättre av behandling som brukar hjälpa
Du har eksem på ögonen eller underbenen
Dina eksem börjar lukta illa eller blir till vätskande sår
Vanliga frågor om eksem
Vad är eksem?
Eksem är en inflammation i huden som kan orsaka torr, fjällande hud, klåda, vätskefyllda sår, och liknande besvär. Det kan både göra ont och klia. Det finns olika typer som uppstår av olika anledningar. En del går över av sig själv men ofta krävs behandling med mjukgörande salva, kortison, och ibland ytterligare behandling.
Varför får man eksem?
En del eksem har en ärftlig komponent och uppstår när man är liten. Andra eksem kan uppstå när man utsätter huden för något irriterande ämne, exempelvis något man är allergisk mot, eller något som bryter ner hudens barriär, såsom kall, torr luft och för mycket tvål eller vatten.
Hur ser eksem ut?
Eksem ser ofta ut som utslag med torr, fjällande hud som blir rödare på ljus hud eller kan göra att mörk hud ser mörkare ut. En del eksem orsakar vätskefyllda blåsor. I vissa fall kan det uppstå hudsprickor.
Hur blir man av med eksem?
Den främsta behandlingen av eksem innebär en kombination av kortison i någon form (receptfri eller receptbelagd salva, kräm, eller gel) ihop med mjukgörande hudkräm. Man behöver smörja ofta, regelbundet, och över en lång tid för att bygga upp hudens barriär. Det är också bra att undvika sådant som förvärrar eksemet, inklusive sådant man är allergisk mot, eller att undvika att huden torkar ut.
Granskad av:
Christina Walding, Specialistsjuksköterska
Berit Enqvist, Specialistsjuksköterska
Du kanske också är intresserad av
Viktigt att veta om allergi
Viktigt att veta om skabb & behandling