top of page

Öroninflammation hos vuxna: smitta, symtom och behandling

Öroninflammation är relativt vanligt hos barn men inte så vanligt hos vuxna. Det uppstår oftast i samband med en förkylning och kan ge ordentlig smärta i örat. Hos vuxna behandlas det alltid med antibiotika, medan det oftast självläker hos barn utan besvär.

Öroninflammation hos vuxna: smitta, symtom och behandling

Snabbversion

 

Symtom

Plötslig smärta och tryck i örat, feber, försämrad hörsel, i samband med förkylning


Egenvård

Receptfritt smärtstillande/febernedsättande, vila med huvudet högt, nässpray


Behandling

Alltid antibiotika när det handlar om vuxna

Symtom & orsak

Öroninflammation är ett ofta hastigt påkommet tillstånd som uppstår när det blir en infektion i mellanörat. Vanligtvis uppstår öroninflammation i samband med en förkylning, men det kan också ske vid exempelvis pollenallergi. Infektionen gör att det blir svullet inuti örat och skapar ett ökat tryck, som gör att det gör ont. 

Vanliga symtom på öroninflammation är: 

  • Ont i örat, särskilt när man ligger ner

  • Försämrad hörsel

  • Känslan av tryck i örat

  • Feber


Om trycket blir för högt kan trumhinnan spricka. Då rinner det var som bildats bakom trumhinnan ut genom örat, ibland tillsammans med annan vätska eller blod. Oftast gör det mycket ont innan trumhinnan spricker, men när trycket släpper släpper också smärtan. 


Öroninflammation är inte vanligt bland vuxna, men det finns ärftliga komponenter som kan göra att man har lättare att drabbas. Det är vanligare att barn får öroninflammation. Här kan du läsa mer om öroninflammation hos barn. 



Ont i örat i Malmö?

För dig som bor i Malmö finns vård nära till hands om du blir sjuk.


Behandling

I de flesta fall går öroninflammation över av sig själv. Barn behöver sällan behandling om de inte är mycket små. Vuxna däremot behandlas alltid med antibiotika vid öroninflammation. Både barn och vuxna vars trumhinna har spruckit behandlas också med antibiotika. 


Det är viktigt att fullfölja hela antibiotikakuren, även om man börjar må bättre innan den är färdig. 


En annan behandling som man kan göra hemma går ut på att lindra besvären medan kroppen läker. Då kan man: 

  • Hålla huvudet högt för att minska svullnaden och trycket

  • Bulla upp med kuddar när du ska sova, även det för att hålla huvudet högt

  • Ta receptfria smärtstillande och febernedsättande läkemedel(Läs här om smärtlindring för barn – doseringen för barn är annorlunda än för vuxna)

  • Använd nässpray eller koksaltspray i näsan för att andas lättare

  • Undvika tobaksrök, inklusive passiv rökning, som förvärrar besvären


 

När behöver man söka vård?

Sök vård om: 

  • Du har haft ont i örat i mer än ett dygn

  • Du har ont i örat och feber

  • Det rinner vätska från något öra

  • Du har gått till läkare men fortfarande har ont i örat efter 2-3 dagar

  • Du har gått till läkare men besvären förvärras

  • Hur har försämrad hörsel, hör ringningar eller pip i örat, eller känner en lockkänsla i örat, som består 3-4 veckor efter den ursprungliga infektionen


 

Vanliga frågor om öroninflammation hos vuxna


Varför/hur får man öroninflammation?

Öroninflammation kan uppstå i samband med en förkylning. Förkylningen gör att slemhinnorna inne i kroppen svullnar upp, inklusive hörselgångarna. Om örontrumpeten inne i mellanörat svullnar upp, hindrar det att smuts och sekret förs bort. Detta skapar en grogrund för infektioner, så att bakterier som annars kan befinna sig där utan att skapa besvär förökar sig och det uppstår en infektion.


Hur länge har man öroninflammation?

Vuxna som får öroninflammation behandlas i princip alltid med antibiotika. Då börjar man må bättre på 2-3 dagar. Även för barn som inte behandlas går besvären över på några dagar. 


Hur ser öroninflammation ut?

Öroninflammation syns ofta inte utifrån. Det är en infektion i mellanörat som skapar ett tryck och smärta i örat. Om trumhinnan i örat spricker kan man se att det rinner var och vätska ur örat. En läkare kan använda särskilda instrument som gör det lättare att titta in i örat och upptäcka infektionen. 


Hur känns öroninflammation?

Kännetecken för öroninflammation är ett tryck eller smärta i öronen som blir värre när man ligger ner. Barn kan också bli allmänt irriterade, få dålig matlust eller svårt att sova. 


Hur smittar öroninflammation?

Öroninflammation i sig smittar inte. Däremot får man ofta öroninflammation i samband med en virusinfektion, såsom förkylning. Den smittar genom luften eller via närkontakt med någon som är sjuk. 


Kan man jobba med öroninflammation som vuxen?

Öroninflammation smittar inte, så det är inget hinder att jobba på det sättet. Däremot uppstår det ofta i samband med en förkylning som kan vara smittsam. Öroninflammation kan även vara smärtsamt, så där får du själv avgöra om du klarar av att arbeta, utifrån din situation och arbetsuppgifter. 

Granskad av:

Christina Walding, Specialistsjuksköterska

Berit Enqvist, Specialistsjuksköterska

Du kanske också är intresserad av

Viktigt att veta om ögoninflammation (hos vuxna)

Viktigt att veta om ögoninflammation (hos vuxna)

Magsjuka: symtom, smitta och behandling

Magsjuka: symtom, smitta och behandling
bottom of page